România Liberă / iunie 2002
West Side Story
Astă seară puteţi viziona un film celebru, de referinţă, dar destul de rar difuzat: musicalul West Side Story (SUA, 1961), regia Robert Wise (autor şi al altor filme muzicale de răsunet, Sunetul muzicii şi Star!, ambele cu Julie Andrews).

Cea care străluceşte în acest film este, bineînţeles, Natalie Wood, aflată în plină splendoare (în iarbă, era tot în 1961, în filmul lui Elia Kazan), dar alături de ea se află şi alţi profesionişti ai actoriei şi dansului: Richard Beymer, George Chakiris, Rita Moreno, Russ Tamblyn. Filmul este inspirat din spectacolul de pe Broadway cu piesa semnată de Arthur Laurents, pe muzica scrisă de marele dirijor şi compozitor american Leonard Bernstein (ale cărui superbe lecţii de muzică pentru tineret susţinute în anii '50-'60 cu Philharmonic Orchestra of New York sunt reluate acum de canalul muzical Mezzo), iar coregrafia îi aparţine lui Jerome Robbins, iniţial cooptat şi ca coregizor.

Noutatea adusă de West Side Story este dată în primul rînd de subiect: povestea clasică de dragoste dintre Romeo şi Julieta este modernizată şi actualizată, fiind plasată în mediul imigranţilor portoricani, care musteşte de conflicte interetnice. Nu era decît începutul actualizărilor pieselor lui Shakespeare, fenomenul continuînd pînă la recentele Romeo + Juliet al lui Baz Luhrmann (plasat în lumea gangsterilor din Verona Beach) sau Hamlet-ul lui Aki Kaurismäki (un alt Hamlet nou, din 2000, semnat de americanul Michael Almereyda, se ocupă de succesiunea unei mari corporaţii transoceanice). În orice caz, pelicula datorată lui Bernstein şi Wise este un reper important în istoria filmului muzical hollywoodian, rupînd cu tradiţia comediilor şi feeriilor pe note şi paşi de dans, care produsese opere absolut remarcabile de-a lungul deceniului 6 şi la începutul anilor '60. West Side Story a cîştigat 10 Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie.

West Side Story
Regia: Robert Wise
Cu: Natalie Wood, Richard Beymer, George Chakiris, Rita Moreno, Russ Tamblyn.



Regia: Robert Wise Cu: Natalie Wood, Richard Beymer, George Chakiris, Rita Moreno, Russ Tamblyn

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus