noiembrie 2006
Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Republicii Argentina şi în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme prezintă în perioada 17-23 noiembrie 2006 Zilele Filmului Argentinian. Filmele se vor proiecta în versiune originală în limba spaniolă cu subtitluri în limba română la Sala Union, Str. Ion Câmpineanu nr. 21. Biletele (5 RON) se vor pune în vânzare cu 30 de minute înainte de fiecare spectacol, accesul în sala fiind în funcţie de numărul locurilor disponibile.

Vineri, 17 noiembrie, la ora 11, va avea loc la Sala Union Str. Ion Câmpineanu nr 21 o conferinţă de presă susţinută de criticul Pedro Ernesto Sorrentino, alături de directorul Institutului Cervantes şi de E.S. Dl. Ambasador al Republicii Argentina.

Zilele Filmului Argentinian vor debuta în data de 17 noiembrie, ora 19:00, cu proiecţia filmului El Hijo de la Novia, regia Juan José Campanella 2001, film nominalizat la Oscar, categoria Cel mai bun film străin. Proiecţia va fi precedată de scurte intervenţii rostite de E.S. Dl. Adrian Guillermo Mirson, Ambasadorul Argentinei la Bucureşti, dl. Joaquín Garrigós, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti şi Pedro Ernesto Sorrentino, critic de film.

În zilele următoare se vor mai proiecta filmele: El abrazo partido, regia Daniel Burman, 2004 (Film distins cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin 2004 si premiului Juriului), Bombón, el perro, regia Carlos Sorín, 2004 (Premiul internaţional al criticii la Festivalul de la San Sebastian 2004), Conversaciones con Mamá, regia Santiago Carlos Oves 2005 (Premiul pentru cel mai bun film latinoamerican la Festivalul de la Montreal, Premiul publicului la Los Angeles si Premiul publicului la Biarritz); Nueve reinas, în regia regretatului Fabian Bielinsky, 2000. Se va proiecta de asemenea selecţia de 10 scurtmetraje Historias breves (1995) care a avut un rol decisiv in promovarea noului val de regizori argentinieni precum Carlos Sorín, Daniel Burman, Adrian Caetano, Jorge Gaggero, Lucrecia Martell.


Program şi sinopsisuri filme


Vineri 17 noiembrie, ora 19:00 / Duminică, 19 noiembrie, ora 21:00 / Luni, 20 noiembrie, ora 21:00
El Hijo de la Novia
Regizor
: Juan Jose Campanella, 2001,
Sinopsis: Rafael Belvedere nu e mulţumit de viaţa pe care o duce. Divorţat de multă vreme, nu mai are prieteni şi nici nu vrea o relaţie serioasă cu actuala sa prietenă. De mai bine de un an nu şi-a vizitat mama, bolnavă de Alzheimer. Vede de un restaurant ţinut de tatăl său, lucru care îi cere mult timp şi îi creează multe neplăceri. Singura sa pretenţie este să fie lăsat în pace. Câteva evenimente neaşteptate îi vor da posibilitatea să-şi schimbe viaţa.

Sâmbătă, 18 noiembrie, ora 17:00 / Marţi, 21 noiembrie, ora 21:00
El abrazo partido
Regizor
: Daniel Burman, 2004
Sinopsis: Despre tatăl meu nu mai am decât această imagine, o înregistrare făcută în casă şi care se vede destul de bine. În film apare lângă unchiul Eduardo şi în spatele rabinului. Mi se face circumcizia într-o atmosferă de bucurie şi mândrie. Sunetul nu e cine ştie ce, dar ţipetele mele de plâns se disting din amestecul de voci ale invitaţilor. În ziua următoare, tatăl meu pleca în Israel, să ia parte la un război. Războiul s-a sfârşit, dar el nu s-a întors. Mai vine câte o scrisoare, mai dă un telefon. Mamei mele toate acestea i se par fireşti, iar fratele meu Joseph nu se oboseşte să facă nici un comentariu. Iar eu nu pricep cum poate cineva să fie prezent când fiul său e tăiat împrejur şi apoi să dispară vreo treizeci de ani, de parcă n-ar avea nici o importanţă. Nu e drept. Îmbrăţişarea frântă este povestea unei reîntâlniri între tată şi fiu, căutarea unui trecut care ne justifică şi portretul unei îmbrăţişări tardive.

Sâmbătă, 18 noiembrie, ora 19:00 / Marţi, 21 noiembrie, ora 17:00
Bombón, el perro
Regizor
: Carlos Sorín, 2004
Sinopsis: Juan Villegas (de 52 de ani) a lucrat timp de douăzeci de ani într-o staţie uitată de lume pe ruta spre Patagonia. Staţia a fost vândută şi noii proprietari s-au gândit să o modernizeze, iar Juan împreună cu alţi angajaţi este concediat. În timp ce caută ceva de lucru, încearcă să îşi câştige existenţa reîntorcându-se la o pasiune mai veche: confecţionează cuţite cu mânere artizanale. Dar nu îi merge foarte bine pentru că nici nu reuşeşte să-şi găsească de lucru, nici să vândă vreun cuţit. Trăieşte drama şomerului din cea mai neagră perspectivă: o persoană care nu are nici vârsta, nici specializarea necesară, şi care vede cum i se închid toate porţile. O dată ce a înţeles această nouă realitate, lumea sa se reduce la puţinul pe care îl poate încărca în camionetă: o saltea, ceva haine, ustensilele pentru maté şi o cutie de scule ruginită.

Sâmbătă, 18 noiembrie, ora 21:00 / Duminică 19 noiembrie, ora 17:00 / Miercuri, 22 noiembrie, ora 17:00
Conversaciones con Mamá
Regizor
: Santiago Carlos Oves, 2005
Sinopsis: Mamá are optzeci şi doi de ani, iar fiul său, Jaime, cincizeci. Amândoi trăiesc în lumi foarte diferite. Jaime este căsătorit, are doi copii, o casă frumoasă, două maşini şi o soacră pe care să o îngrijească. Mamá se descurcă singură şi îşi poartă bătrâneţile cu demnitate. Numai că într-o zi se întâmplă ceva neaşteptat: firma pentru care lucrează Jaime face reduceri de personal şi Jaime se trezeşte în stradă. Trista situaţie în care se află îl face să ia decizii drastice cu privire la stilul său de viaţă, căci nu mai poate menţine aceleaşi standarde. Jaime şi soţia sa sunt proprietarii apartamentului în care locuieşte Mamá, iar Jaime realizează că nu mai are altă soluţie: are o locuinţă ipotecată, trebuie să achite întârzierile de plată la şcoală privată pentru copii etc. Merge acasă la Mamá ca să îi spună că singura soluţie este să vândă acel apartament, dar când ajunge acolo constată ceva care îi dă peste cap toate planurile: Mamá are un logodnic cu care tocmai s-a căsătorit şi se gândesc să locuiască împreună în apartamentul respectiv.

Duminică, 19 noiembrie, ora 19:00 / Miercuri, 22 noiembrie, ora 21:00
Nueve reinas
Regizor
: Fabian Bielinsky, 2000
Sinopsis: Povestea din Nueve Reinas începe dimineaţa devreme şi se termină a doua zi de dimineaţă. În acest răstimp de douăzeci şi patru de ore sau poate un pic mai mult, Juan şi Marcos, protagoniştii, vor traversa experienţa vieţii lor. Doi oameni obişnuiţi care câştigă puţini bani, se întâlnesc întâmplător într-o bună dimineaţă şi, pe nepusă masă, se văd implicaţi într-o afacere de zeci de milioane. O afacere urgentă, imediată, care nu le dă răgaz de şovăieli. Ca într-un domino, lecţiile pe care Marcos i le dă mai tânărului şi neexperimentatului său coleg nu fac decât să semene cu ceea ce de fapt li se întâmplă amândurora în ziua aceea atât de neobişnuită.

Sâmbătă, 18 noiembrie, ora 15:00 / Duminică, 19 noiembrie, ora 15:00 / Luni, 20 noiembrie, ora 16:00 / Joi, 23 noiembrie, ora 21:00
Historias breves (vv.aa, 1995), selecţie de scurtmetraje
La simple razón - Regizor: Tristán Gicovate;
Guarisove, Los olvidados - Regizor: Bruno Stagnaro;
Niños envueltos - Regizor: Daniel Burman;
La ausencia - Regizor: Pablo Ramos;
Ojos de fuego - Regizor: Jorge Gaggero;
Cuesta abajo - Regizor: Adrián Caetano;
Noches áticas - Regizor: Sandra Gugliotta;
Dónde y cómo, Oliveira perdió a Achala - Regizori: Andrés Tambornino, Ulises Rosell;
Rey muerto - Regizor: Lucrecia Martel.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus