noiembrie 2006
Fundaţia DaKINO va organiza în perioada 23-26 noiembrie 2006 la Bucureşti cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

Anul acesta Festivalul va fi găzduit de Complexul Auditorium - Muzeul Naţional de Artă al României şi de Cinema Scala, şi aşa după cum şi-a obişnuit deja publicul, va avea două secţiuni: ficţiune şi documentar. Conform regulamentului, filmele de la secţiunea ficţiune nu pot depăşi 30 de minute, în timp ce documentarele, pentru a întruni normele unui scurtmetraj, nu vor depăşi 50 de minute.


Juriul Festivalului va fi compus la secţiunea ficţiune din:

 Cristian COMEAGĂ (Preşedinte de juriu) - Director de imagine şi producător, director Domino Films. Ca producător, a realizat "A reszleg" (1995), "Asfalt Tango" (1995 - producător executiv), "Borfaşi din întâmplare" (2003). În prezent, produce "Restul e tăcere", în regia lui Nae Caranfil.

 Corneliu PORUMBOIU - Filmografia sa include "Pe aripile vinului" (scurtmetraj, 2002, Premiul Special al Juriului - DaKINO, Premiul pentru Scenariu - CineMaiubit), "Călătorie la oraş" (2003, scurtmetraj, Second Prize - Cinéfondation, Cannes), "Visul lui Liviu" (2003, scurtmetraj, Selecţia Oficială - Clérmont Ferrand Short Film Festival, Premiul pentru cel mai bun film românesc - TIFF), precum şi recentul "A fost sau n-a fost?" (2005, lungmetraj, Premiile Golden Camera şi Label Europa Cinemas Award - Cannes, Premiul Publicului, Cel mai bun Film Românesc şi Trofeul Transilvania - TIFF).

 Harris SALOMON - Este preşedintele Atlantic Overseas Pictures din New York. În prezent, AOP produce "The Fence", un lungmetraj despre Holocaust, avându-i în rolurile principale pe Richard Dreyfuss, Maia Morgenstern şi Thomas Sangster. Harris Salomon are o experienţă de 15 ani ca producător pentru televiziunile ABC şi CBS. A mai produs "The Dr. Ruth Show" şi "The Denis Leary Show".

 Henry LAGUADO - Pornind de la postul de asistent copy-writer, a ajuns vicepreşedintele uneia dintre cele mai importante agenţii de publicitate din Columbia. Legătura cu lumea filmului a avut ca rezultat apariţia Festivalului de Film Bogota, în anul 1984. Motivul a fost crearea unui mediu în care filmele columbiene să fie recunoscute şi premiate. În momentul de faţă, Henry Laguado continuă să fie directorul festivalului, care a ajuns deja la cea de-a 24-a ediţie.

 Jan BUCQUOY - Regizor belgian, influenţat de conceptul Societatea Spectacol a lui Guy Debord, consideră viaţa secolului XX ca un permanent spectacol de teatru. Filmele sale conţin numeroase referinţe la psihanaliza lui Jacques Lacan, şi unul dintre filmele sale chiar a preluat titlul unuia dintre elevii lui Lacan: La jouissance des hystériques a psihiatrului Lucien Israël. Bucquoy este puternic influenţat de artistul Marcel Mariën şi de scriitorul Raoul Vaneigem.

 Bálint KENYERES - Filmul său, "Before Dawn", i-a adus trofeului DaKINO 2005, în timp ce "Closing Time" a fost selecţionat în peste 30 de festivaluri internaţionale şi a câştigat o duzină de premii. În prezent, Bálint Kenyeres pregăteşte primul său film de lungmetraj.


Pe de alta parte, la secţiunea documentar, juriul va fi alcătuit din:

 Dan NECŞULEA (Preşedinte de juriu) - Lucrează ca regizor şi producător la Televiziunea Română, încă din 1965 până în prezent. A realizat 11 lungmetraje TV de ficţiune, printre care "Regizorul", "Haina de piele", "Muntele Alb", "Ochii care nu se văd", "Pumnul de stele", peste 100 de filme documentare şi numeroase spectacole de teatru pentru televiziune. Este membru fondator şi Preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR).

 Copel MOSCU - Regizor de film. În prezent este Conferenţiar Universitar la Secţia Regie de Film - Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Artă Cinematografică şi la Departamentul Foto, Video, Procesare computerizată a imaginii - Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

 Diana DELEANU - Filmografia sa cuprinde, printre altele "După chipul şi asemănarea Sa", "Eroi au fost, eroi sunt încă", "Bon souvenir de Roumanie", "Mănăstiri şi schituri vâlcene", "Dracula şi Bunul Dumnezeu", "Fan club Jesus Christ", "Trista poveste a unui succes", "Drumul spre victorie", "Mama Ghiţă". Are în palmares mai multe premii şi menţiuni speciale, printre care un premiu la Karlovy Vary (2002), Menţiune Specială la secţiunea Documentar DaKINO 2005, Marele Premiu şi Trofeul "Golden Beggar" - Slovacia (2006).

 Timo NOVOTNY - Regizează filme experimentale şi documentare. Este fondatorul casei de producţie Vidok, şi este membru al grupului Sofa Surfers, ocupându-se de look-ul acestuia. "Life in Loops", primul său documentar de lungmetraj, a câştigat Marele Premiu pentru Documentar la Festivalul de Film de la Karlovy Vary 2006 şi va fi prezentat la Bucureşti, în Festivalului DaKINO.


Ediţia a XVI-a a Festivalului DaKINO va transforma, din nou, Bucureştiul într-o capitală a cinematografiei, reuşind să proiecteze, în cadrul programelor paralele, cele mai premiate filme ale momentului.

 Bucureştenii şi nu numai, vor putea viziona la DaKINO POPE DREAMS - pelicula câştigătoare a Marelui Premiu la Festivalul de Film de la Atlanta 2006. Regia este semnată de Patrick HOGAN, iar producătorul - Steve LOH va veni în persoană pentru a prezenta filmul. POPE DREAMS vorbeşte despre un tânăr dezorientat în vârstă de 19 ani, pe nume Andy Venable, care lucrează în timpul zilei într-un depozit pentru tatăl său, iar noaptea şi-o ocupă bătând la tobe într-o trupă de heavy-metal. Singurul său obiectiv clar este să îşi ajute mama bolnavă, o catolică devotată, să îl întâlnească pe Papă înainte de a muri. Ocupat cu misiunea sa, se îndrăgosteşte de o fată care vine din altă lume decât a sa, şi este descoperit de doi producători de pe Broadway pentru talentul său muzical.

 O altă surpriză pregătită de organizatori va fi documentarul GITMO: THE NEW RULES OF WAR, câştigătorul marelui premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Seattle 2006. Regizorii Erik GANDINI şi Tarik SALEH caută adevărul într-o călătorie ce îi poartă din zona de detenţie din Guantanamo Bay la Washington şi de la Stockholm la Abu Ghraib în Irak. Încetul cu încetul, o nouă lume, înspăimântătoare, se dezvăluie.
"Ce se întâmplă la Guantanamo Bay? Am început să ne punem serios această întrebare în aprilie 2003. Atmosfera generală ne-a amintit de o lume bizară, în genul celei din "Alice în Ţara Minunilor" sau din filmul SF "Minority Report", unde crima este prevenită prin tehnici ce permit manipularea minţii infractorului. Noi nu suntem jurnalişti. Suntem realizatori de film. Jurnalismul din prezent este victima propriului profesionalism, a obsesiei sale pentru fapte şi interviuri standard. Prin acest film am vrut să recucerim realitatea pierdută prin excesul de informaţii, o realitate în care oamenii sunt deţinuţi şi interogaţi pe mici insule, în afara legii. Am simţit o legătură puternică cu realitatea în cei doi ani de filmări, şi, cu toate că Guantanamo ar trebui să creeze o senzaţie de siguranţă, noi ne simţim din ce în ce mai angoasaţi." - Erik GANDINI & Tarik SALEH. Acesta din urmă va fi prezent la DaKINO.

 Festivalul se poate mândri şi cu câştigătorul premiului "Vienna Film Prize", documentarul OPERATION SPRING, care îi va avea ca reprezentanţi în Festival pe cei doi regizori - Angelika SCHUSTER şi Tristan SINDELGRUBER. OPERATION SPRING este un thriller plin de suspans deghizat ca documentar, despre felul în care Poliţia Austriacă a testat noile sale legi şi metode de investigaţie. În dimineaţa zilei de 27 mai 1999, locuinţele refugiaţilor şi imigranţilor ilegali din Austria au fost ţinta raziilor poliţiei. Numele de cod al acţiunii a fost "Operation Spring", cel mai mare raid de acest gen din 1945 până în prezent. Mass-media au declarat acţiunea o victorie în lupta împotriva crimei organizate. Aproape toţi cei acuzaţi sunt în cele din urmă condamnaţi. Sentinţa totală se ridică la câteva sute de ani de închisoare. Filmul ridică întrebarea dacă acuzaţii au avut într-adevăr şansa unui proces just.

"Toate acestea nu fac altceva decât să ne confirme încă o dată că DaKINO este Festivalul numelor mari şi filmelor memorabile." - Dan CHIŞU, preşedintele Fundaţiei DaKINO.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus