decembrie 2006
"Dacă cei ce doresc să se călugărească ar cunoaşte toate supărările vieţii monahale, nimeni nu s-ar duce la mânăstire... Iar dacă toţi oamenii ar cunoaşte fericirea ce îi aşteaptă pe monahi, fără să stea o clipă pe gânduri, ar alerga la mânăstire".

(Stareţul Varsanufie de la Optina)





Un fotograf teolog poposeşte în mijlocul unor călugări. Străbate alături de ei Postul Mare şi se contaminează de bucuria lor de după Înviere. În acest răstimp iscodeşte, pătrunde în locurile unde muncesc, unde se roagă, unde mănâncă călugării...

Şi totul cu discreţie, fără a jena şi fără a profana. Reticenţi la început, cei pozaţi - monahii - sfârşesc prin a-şi desfăşura cât se poate de natural ceea ce fac ei în fiecare zi, nederanjaţi că cineva îi priveşte prin obiectiv.

Rezultatul? Un album de fotografii inedit. Nu cu ziduri vechi, cu alei înflorate, cu picturi bizantine, cu colecţii de muzeu. Ci un album cu şi despre monahi. Cu momente din viaţa lor pe care nu ni le putem decât vag imagina. Cu minunate frânturi dintr-o lume nu întru totul înţeleasă, dar care stârneşte semne de întrebare. Parte a universului unor oameni ca şi noi, dar care au înţeles să trăiască altfel decât pentru a poseda, a domina...

"Personajele" acestui album sunt tinerii monahi ai Mănăstirii Sihăstria Putnei, situată la doar câţiva kilometri de cunoscuta lavră ştefaniană.

Cu fiecare pagină dată se va contura o altă perspectivă asupra monahismului. Una luminoasă şi plină de bucurie. Spărgând clişee şi dărâmând prejudecăţi, dar fără a osândi pe cei ce le-au construit, lumea acestui album este până la urmă o invitaţie. Sau poate o provocare...


Albumul fotografic Chipuri de viaţă monahală, semnat de Dragoş Lumpan, se va lansa mâine, marţi 12 decembrie 2006, în două versiuni. Una pe hârtie, la Librăria Muzeului Ţăranului Român, de la ora 18 (intrarea este prin str. Monetăriei), şi alta virtuală, la Editura LiterNet. Albumul pe hârtie va avea 80 de pagini, cel virtual aproximativ 25 (albumul se poate descărca gratuit aici), suprapunerea lor fiind redusă la aproximativ 5 fotografii. Toate fotografiile au fost realizate la Mânăstirea Sihăstria Putnei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus