Şapte Seri / decembrie 2006
Film scris de Nick Cave, omul care cântă despre Red Right Hand şi Stagger Lee, The Proposition / Propunerea, vine în tradiţia lui Ned Kelly, un soi de Pintea australian, despre acest imens continent sălbatic, pe vremea când era încă neexplorat şi plin de pericole de tot soiul.

Guy Pearce este Charlie Burns, un bandit prins de căpitanul Stanley (Ray Winstone), care îi face o propunere: trebuie să-şi omoare fratele, cel mai cumplit bandit din teritoriu, Arthur Burns (Danny Huston), pentru a-şi salva celălalt frate, toate astea în deşertul australian de acum o sută de ani... Abeli şi Caini, jocul vieţii şi morţii în deşertul de cenuşă, parafrazând titlul unei piese de teatru de Horia Lovinescu. Filmul a primit patru premii AFI (Australian Film Institute), alte numeroase nominalizări şi premiul pentru scenariu la Veneţia.

Referinţele ar fi Walkabout (peisaj dezolant), Apocalypse Now, şi apariţia lui John Hurt care mi-a adus aminte de personajul lui din Heaven's Gate, ca şi shoot-out-ul de la începutul filmului. Probabil regizorul John Hillcoat, colaboratorul lui Cave de la Ghosts of Civil Dead, vrea să se apropie mai mult de Peckinpah, dar Proposition e un western existenţialist, o călătorie în inima întunericului, în miezul sufletului lui Charlie Burns. Pearce e un soi de alter-ego al lui Cave, care ar fi putut liniştit să joace rolul. Dar el s-a mulţumit să scrie scenariul şi să compună muzica, alături de Warren Ellis, atmosferică, stranie, la fel ca şi filmul, care e aproape de High Plains Drifter al lui Clint Eastwood, un soi de anti-western, dur, brutal şi mitic.

Nu e o reuşită deplină, dar e fascinant, mai ales legat de personalitatea muzicianului Cave şi descrierea meleagurilor sale natale, deşertul australian fiind de fapt personajul principal, populat de muşte, aborigeni şi mediind singurătatea dezolantă şi violenţa frustă... Un singur personaj feminin apare în peisaj, nevasta lui Stanley (Emily Watson), o victimă totală a acestui univers inuman, care scote tot ce e mai rău în oameni. Sloganul filmului este, "Acest tărâm va fi civilizat". Va fi, dar cu un anume preţ, plătit cu sânge.

Menţiune specială, actorul Danny Huston (fiul lui John Huston, văzut la noi în The Constant Gardener şi Children of Men), face din nou un rol excepţional.

În fine, Proposition e un film extrem de special, nu pentru toate gusturile, cu un anume ritm, lentoare şi un sound design fin, dar trebuie să fii ager să-l vezi, pentru că vine, la un an de la premieră, în România la cinema, într-o singură copie. Dar se poate găsi pe DVD sau pe net, depinde de agerime, nu l-aş fi pomenit dacă nu merita, în peisajul nostru cinematografic este cu totul insolit.
Regia: John Hillcoat Cu: Richard Wilson, Noah Taylor, Jeremy Madrona, Jae Mamuyac, Guy Pearce

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus