România Liberă / octombrie 2001
American History X
American History X este o radiografie cum nu se poate mai reuşită a cauzelor şi a manifestării mişcărilor de extremă dreaptă de pe teritoriul Statelor Unite, rasiste, antisemite şi xenofobe, fiind folosit de altfel de organizaţia Amnesty International într-o campanie de educare a tineretului şi de prevenire a acestui tip de "înregimentare". Vizionarea este binevenită acum, cînd tendinţele extremiste au luat forme monstruoase în multe părţi ale globului. Nimic moralizator însă în pledoaria realizatorilor filmului: cauzele reale ale fenomenului sunt privite în toată complexitatea lor, nuanţelor li se acordă toată atenţia, iar finalul poveştii (rămîneţi neapărat pînă la sfîrşit, chiar dacă pare că nu mai e nimic de spus!) evită concluziile facile, provocînd un adevărat şoc. Tuturor părţilor implicate în conflict li se acordă atenţia necesară, inclusiv promotorilor corectitudinii politice, încercare disperată de a stăvili răul.

Dar cea mai mare parte din succesul artistic al filmului se datorează excepţionalei interpretări a celor doi Edward aflaţi în rolurile principale. Dacă despre cameleonismul lui Edward Norton s-au scris pagini întregi, tînărul actor putînd fi deja considerat cel mai valoros nume apărut în actoria de film în a doua jumătate a anilor '90, cu adevărat surprinzătoare este performanţa lui Edward Furlong, care pare s-o ia cu brio pe urmele partenerului său mai vîrstnic. Este vorba de puştiul din Terminator 2 (1992), care între timp a crescut şi se dedică serios cuceririi lumii filmului. L-aţi mai văzut în Pecker de John Waters, unde interpreta strălucit un cu totul alt tip de rol.


American History X (SUA, 1998)
Regia: Tony Kaye
Cu: Edward Norton, Edward Furlong, Fairuza Balk, Beverly D'Angelo, Stacy Keach, Elliott Gould, Avery Brooks.



 
Regia: Tony Kaye Cu: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus