Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Angela's Ashes

Copilăria ca iad - Angela's Ashes


România Liberă, iunie 2002
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Regia filmului Angela's Ashes îi aparţine britanicului Alan Parker, iar în rolurile principale sunt distribuiţi Robert Carlyle (actor englez, ajuns la celebritate mondială după interpretările din Trainspotting şi Full Monty) şi Emily Watson (tot englezoaică, excepţionala interpretă din Breaking the Waves al lui Lars von Trier şi Hilary şi Jackie).

Filmul descrie copilăria cenuşie şi nefericită a celui care, aflat acum la maturitate, narează povestea desfăşurată în Irlanda interbelică, ţară măcinată de o sărăcie şi mizerie crunte, care generează boli şi şomaj, ca şi de conflictele nesfîrşite cu foştii ocupanţi englezi, pe care orice catolic care se respectă îi priveşte cu o repulsie nestrămutată. Angela, despre a cărei cenuşă e vorba în titlu, este mama celor cinci copii, incapabilă să se descurce cu ei şi din pricina structurii sale fragile, iar tatăl, băiat bun de altfel, este un fost luptător IRA, care suferă de patima alcoolismului, motiv pentru care este în permanenţă şomer.

Cuplul de părinţi este interpretat de cei doi actori pomeniţi mai sus. Acest iad pe pămînt, care se pare că era Irlanda acelor vremi, pînă foarte încoace, ne-a fost făcut familiar de filmele regizorilor irlandezi Neil Jordan (vezi Michael Collins şi The Butcher Boy, ambele difuzate şi la noi) şi Jim Sheridan (în Boxer-ul acestuia juca şi Emily Watson). Interesant este însă că acum toate numele implicate sunt, se pare, britanice. După ştiinţa noastră, este, pînă acum, ultimul film al regizorului englez Alan Parker, autor al unei opere eclectice şi inegale, cu mari succese ca The Wall, Angel Heart sau Evita.


Angela's Ashes / Copilărie cenuşie (Anglia, 1999)
Regie: Alan Parker
Cu: Robert Carlyle, Emily Watson.  Toate articolele despre Angela's Ashes


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer