România Liberă / iunie 2003
Canalul muzical francez Mezzo difuzează şi opere cinematografice de mare calitate care au legătură cu lumea muzicii, aşa cum este unul dintre cele mai bune filme legate de acest subiect: Dirijorul. Filmul nu se ocupă atît de muzică, cît, prin intermediul unei naraţiuni plasate în lumea orchestrelor simfonice, spune o “poveste morală” despre caracterul uman şi, în ultimă instanţă, despre putere şi capacitatea de a-i domina pe ceilalţi, absolut necesară celui care ţine în mînă un ansamblu de anvergura unei orchestre simfonice; întrebarea este, însă, dar cum?

John Gielgud, care a fost unul dintre cei mai valoroşi actori englezi, îl interpretează pe un bătrîn şi celebru dirijor care se întoarce din străinătate pentru a da un concert simfonic în oraşul său natal. Aici el este opus şefului orchestrei locale, tînăr, dar ambiţios, care nu are nici un scrupul moral şi se gîndeşte doar la cum să avanseze în ierarhia meseriei sale. Comparaţia dintre cei doi este făcută de soţia “negativului”, o tînără violonistă, aflată de fapt sub tirania, nu numai profesională, a soţului ei; în momentul în care conştientizează acest lucru, ea trebuie să-şi pună întrebări asupra trăiniciei căsniciei sale.

Să cităm din lucrarea Secolul cinematografului două extrase semnificative pentru înţelesurile filmului: “Bătrînul dirijor a făcut carieră pentru că s-a consacrat în întregime muzicii, artei. Tînărul vrea să facă carieră folosind o anume tactică, şiretenii, stratageme; el îi oprimă pe ceilalţi. Deci e din nou vorba de atitudinea morală în faţa artei, a profesiunii, a anturajului. Tînăra femeie înţelege tot, şi de aici admiraţia faţă de bătrînul maestru şi dispreţul faţă de tînăr” (A. Wajda). “Nu trebuie să limităm «Dirijorul» la o parabolă despre putere, ci să-l considerăm ca o sumă de reflecţii despre capacitatea de creaţie şi artă, despre dragoste şi ambiţie, despre tinereţe şi bătrîneţe, Wajda abordînd aici tema conflictului dintre generaţii” (J.M. Bescos).

Fişa tehnică :

Dirijorul, Polonia, 1979
Regia : Andrzej Wajda
Cu : John Gielgud, Krystyna Janda, Andrzej Seweryn
Regia: Andrej Wajda Cu: John Gielgud, Krystyna Janda

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus