România Liberă / iunie 2003
Daddy nostalgie este un film de referinţă, unul dintre cele mai importante datorate regizorului francez Bertrand Tavernier. Drama umană tratată cu subtilitatea şi profunzimea obişnuite de cineast este dintre cele mai tulburătoare: regăsirea dintre o fiică, scriitoare locuind la Paris, şi tatăl ei, bolnav şi convalescent după o operaţie foarte grea, acesta trăind în mod obişnuit în Anglia. Contactul se restabileşte pe ambele planuri, atît afectiv, cît şi intelectual, rezultînd un adevărat dialog între vîrste, inteligenţe şi temperamente diferite.

Este un film sensibil şi emoţionant, dar deloc naiv, fiind realizat cu rafinament cinematografic de înaltă clasă, inerent unui mare regizor. De altfel, nimeni nu era mai potrivit pentru acest film decît regizorul Bertrand Tavernier, considerat unul dintre cele mai importante nume apărute în cinematograful francez în anii ‘70. Şcolit şi el, ca şi generaţia precedentă, la cinematograful american antebelic, cineastul combină aceste învăţături cu achiziţiile filmului făcut pe sol galic, realizînd pelicule cu o mare forţă expresivă, de succes atît la public, cît şi la critică. Unul dintre ultimele sale filme, Căpitanul Conan (1996), a fost turnat în parte pe plaiurile mioritice, pentru autenticitatea acestei poveşti plasate la încheierea primului război mondial. Un alt nume important este cel al interpretului principal, Dirk Bogarde, “exploatat” deplin de doi mari regizori, Joseph Losey şi Luchino Visconti, de-a lungul unei cariere destul de îndelungate. El se află aici la unul dintre ultimele sale roluri, încetînd din viaţă cîţiva ani mai tîrziu.

Fişa tehnică :

Daddy nostalgie, Franţa, 1990
Regia : Bertrand Tavernier
Cu : Dirk Bogarde, Jane Birkin, Odette Laure
Regia: Bernard Tavernier Cu: Dirk Bogarde, Jane Birkin, Odette Laure

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus