ianuarie 2007
Azi, 17 ianuarie 2007, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din capitală, patru dintre cei mai importanţi tineri regizori de astăzi (Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean şi Tudor Giurgiu) analizează textele criticului de film Alex. Leo Şerban, cu ocazia lansării celui mai nou volum al sau, De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema (Polirom, colecţia "Ego. Publicistica"). Evenimentul va fi urmat de o dezbatere pe tema: Filmul românesc astăzi: cele mai noi evoluţii în scandalul finanţărilor acordate de CNC. Participă: Alex. Leo Şerban, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Tudor Giurgiu şi alţi critici de film, jurnalişti, regizori şi actori prezenţi la eveniment. Din partea Editurii Polirom, participă George Onofrei, coordonatorul colecţiei "Ego. Publicistica".

Citeşte un fragment din această carte aici.



Alex. Leo Şerban e unul dintre cei mai importanţi critici de film de astăzi, jurnalist, traducător şi artist vizual.

"Mă adresez celor care, după ce au ieşit de la un film, simt nevoia să se mai gîndească la el, să-l comenteze. Altfel spus, mă adresez unui public de nişă. Eu leg Cinema-ul - mai mult decît oricare altă artă - de Memorie, or, astăzi, constat că trăim într-o cultură a jetabilului. Din acest punct de vedere, este o carte polemică, pentru că «omului recent» i se pune în faţă o oglindă, iar în acea oglindă el nu se vede deloc: se văd doar cei de dinaintea lui... " (Alex. Leo Şerban)

Volumul reuneşte texte despre film semnate de Alex. Leo Şerban, publicate în ultimii 16 ani, în diverse reviste culturale. Articolele au în comun pasiunea pentru arta cinematografică şi o sumă de concepţii personale privind locul şi rolul vizualităţii în cultura actuală. Ele lansează o polemică - implicită sau nu - cu cei pentru care Filmul este o "fetiţă cu chibrituri" abandonată în afara canonului cultural. În acelaşi timp, cartea aduce un omagiu maeştrilor cinematografiei (Hitchcock, Bergman, Godard, Pasolini, Paradjanov, Greenaway, Haneke, Tarantino, Wong Kar-wai...) şi pune în discuţie cîteva fenomene cinematografice (Titanic, Stăpînul inelelor...) în lipsa cărora Hollywoodul nu ar fi fost decît un cartier ca oricare altul al Los Angelesului.


Alex. Leo Şerban a publicat pe hîrtie volumele:

Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele (în colaborare cu Ştefan Bălan şi Mihai Chirilov, Editura Idea Design & Print, 2004),
Dietetica lui Robinson (Curtea Veche, 2006).

Alex. Leo Şerban a publicat la LiterNet volumele:

RetroVizoare (1)
RetroVizoare (2)
Jeu de Paume (în colaborare cu Şerban Foarţă)
MORNINGS (texte pentru fotografii de Cosmin Bumbuţ)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus