ianuarie 2007
În noaptea de vineri, 12 ianuarie 2007, după premiera spectacolului Pescăruşul, colegul nostru Ovidiu Moţ, actor al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, a fost găsit lovit la cap, la mijlocul drumului către casă, şi internat la spital, în comă. A fost apoi transportat la Spitalul Judeţean din Tg. Mureş şi supus unei complicate operaţii pe creier.

În zilele ce au urmat, mass-media locală şi naţională a prezentat cazul în felul următor: Ovidiu Moţ, membru al TNRS a fost găsit lovit, în stare de ebrietate şi este internat în comă. Purtătoarea de cuvânt a poliţiei municipiului Sibiu a declarat că după primele cercetări actorul Ovidiu Moţ a ajuns în această situaţie din pricina stării de ebrietate.

Facem apel la aflarea cât mai grabnică a adevărului şi dorim imperios să se facă urgent dreptate în acest caz din mai multe motive: în momentul preluării lui Ovidiu de către SMURD şi poliţie nu i s-a testat alcoolemia; medicii specialişti de la Tg. Mureş au stabilit cu certitudine că o plagă atât de gravă la cap nu putea fi cauzată de simpla cădere (nici chiar dacă victima ar fi avut 200 de kg); există cel puţin un martor ocular care susţine că Ovidiu a fost bătut de 3-4 indivizi (între timp există informaţia că martorul şi-a schimbat declaraţia).

În semn de protest împotriva terfelirii imaginii şi demnităţii unui coleg de-al nostru aflat la ananghie, împotriva defăimării numelui teatrului sibian şi a breslei teatrale în general, întregul colectiv al Teatrului Naţional "Radu Stanca" va purta pe braţ o brasarda albă.

Cu toţii ne rugăm pentru Ovidiu ca Dumnezeu să-i redea sănătatea şi sperăm să-l avem cât mai curând printre noi, pe scenă.

Semnează: Constantin Chiriac, Director General şi întregul colectiv al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu)



Am asistat stupefiaţi şi îngroziţi la un atac dur şi inadmisibil împotriva unui cetăţean al acestei ţări, împotriva unui artist român. Am asistat la încălcări grave ale deontologiei profesionale în cazul medicilor de la Spitalul de Urgenţă din Sibiu, precum şi ale Poliţiei din acest oraş, Capitală Culturală Europeană. Ne-am fi aşteptat ca Poliţia oraşului Sibiu să întreprindă cu adevărat o anchetă profesionistă în legătură cu cazul deosebit de grav al colegului nostru Ovidiu Moţ, actor al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Ne-am fi aşteptat să se formuleze răspunsuri oficiale din partea anchetatorilor, asumate, şi nu să se vehiculeze îndoielnice şi neacoperite fraze, incriminante, preluate şi difuzate la diverse posturi de televiziune. Fraze ce acuză direct, fără nici un act doveditor, un cetăţean român, un actor, şi, implicit, o breaslă a unei ţări proaspăt integrate în Uniunea Europeană. Prejudecăţile şi vorbele în vînt nu pot să ţină locul anchetei serioase şi nici pe cel al dovezilor.

Avem toate motivele să credem că Ovidiu Moţ a fost victima unui act criminal. Un act de barbarie cumplită, în urma atacului aflîndu-se în comă profundă.

Tragedia s-a produs în seara premierei cu Pescăruşul, vineri 12 februarie, spectacol care a marcat deschiderea oficială a Capitalei Culturale Europene Sibiu, 2007. Obosiţi după repetiţii şi avînd emoţiile a încă două reprezentaţii cu miză, ce ar fi urmat să se joace în prezenţa criticilor de specialitate de aici şi de afară, a numeroase personalităţi ale vieţii culturale europene, actorii au zăbovit puţin la recepţia oferită cu generozitate de primarul Johaniss. Ovidiu Moţ, ca şi ceilalţi colegi din distribuţie, a plecat acasă repede după spectacol, fără să fi fost în stare de ebrietate, aşa cum s-a afirmat. Reprezentaţia s-a încheiat în jurul orei 22.30, iar la miezul nopţii, Ovidiu Moţ se afla deja în comă la Spitalul de urgenţă din Sibiu în urma loviturilor la cap, primite pe stradă, în drum spre locuinţa sa.

Protestăm împotriva atitudinii incalificabile a medicilor de gardă din noaptea de 12 spre 13 ianuarie, a indolenţei lor care a agravat teribil starea lui Ovidiu Moţ. Practic, a fost ignorat de medici. Nici un neurochirurg nu l-a examinat pînă a doua zi. Deşi se ştia că aparatul computer tomograf din spital este stricat, nu s-a solicitat investigarea la nici o altă instituţie medicală, de stat sau privată. Cum nu s-a solicitat nici transportarea lui de urgenţă într-o clinică unde ar fi putut fi ajutat. Întîrzierile majore şi nejustificate au condus la creşterea hematomului cranian şi la complicarea cazului. Nici o analiză de sînge, în cazul în care s-a făcut şi există, nu arată creşterea alcolemiei, a stării "etilice", cum s-a grăbit să expedieze cazul echipa de salvare. Cum s-a grăbit să conchidă şi Poliţia sibiană. Fără nici o probă! Nici un membru al echipei de anchetă nu a discutat cu echipa de neurochirurgi de la Tîrgu-Mureş - unde a fost transportat, într-un tîrziu, cu o Salvare SMURD, a doua zi, la prînz - echipă care a luptat exemplar, ore, pentru salvarea vieţii lui Ovidiu Moţ. Domniilor lor, reverenţa noastră.

Protestăm împotriva dispreţului poliţiei faţă de un cetăţean al unui oraş din Europa secolului XXI.

Ne este teribil de greu să înţelegem aceste grave abateri de la normele deontologiei profesionale, atît ale medicilor de la Salvare şi Spitalul de Urgenţă din Sibiu, precum şi ale Poliţiei, ale comisiei desemnate să se ocupe de caz. Pe lîngă incompetenţă şi iresponsabilitate, au dovedit o aroganţă crasă.

Cerem organelor abilitate din Ministerul Sănătăţii şi din Ministerul de Interne deschiderea urgentă a unei anchete competente, care să restabilească adevărul şi să-i pedepsească pe vinovaţi.

Semnează: Maia Morgenstern, Marcel Iureş, Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Marian Râlea, Mircea Rusu, Claudiu Bleonţ, Marina Constantinescu, Anca Măniuţiu, Emilia Dobrin, Vasile Şirli, Aura Corbeanu, Irina Iureş, Maria Miu, Veronica Nicolae, Carmen Coţofană, Andreea Bibiri

Această listă rămîne deschisă tuturor celor care doresc să se alăture protestului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus