Observator Cultural / septembrie 2001
Almost Famous
Un puşti de 15 ani "ciupeşte" o comandă de articol pentru revista Rolling Stone despre trupa rock (fictivă) Stillwater, care-l va purta prin "paradisul" eliberator al sex, drugs & rock'n'roll-ului din anii '70... Puştiul de 15 ani e chiar junele Cameron Crowe (interpretat de un debutant senzaţional, Patrick Fugit, care aduce oarecum cu tînărul Polanski), iar revista Rolling Stone este chiar revista Rolling Stone, pentru care Crowe a scris, în epocă, un articol despre turneul deja-celebrei Led Zeppelin.

Cu alte cuvinte, Cameron Crowe (regizorul anteriorului Jerry Maguire) îşi reinventează, cu acest film, propria biografie, dar ceea ce vedem pe ecran nu este doar o "coming-of-age drama" (cum o numesc americanii), şi nici o paradă exhibiţionistă a exceselor acelor ani (titlul articolului fictiv din R.S. ilustrează tocmai această surdină pusă de Crowe: Stillwater Runs Deep), ci şi o sinceră declaraţie de dragoste făcută muzicii bune, epocii în care copiii îşi ascundeau "vinilurile" favorite sub saltea şi, mai ales, fanelor. Ele sînt, de fapt, eroinele filmului scris şi regizat de Cameron Crowe (Oscar pentru scenariu original), şi nu rockerii, cu pretenţiile şi vanităţile lor: toate acele fete care iubeau sincer şi dezinteresat, străine de isteria oarbă care le animă, astăzi, pe fanaticele lui Michael sau ale boysband-urilor, toate acele fete fără nume, dar fără de care rockerii n-ar fi fost nici pe sfert ceea ce erau.

Simpatia lui Crowe nu "iartă" practic nici un personaj, de unde căldura şi plăcerea pură pe care o emană acest film - tandru, amuzant şi ironic atît cît trebuie. Numeroase momente de antologie (conversaţia telefonică dintre mama interpretată de Frances McDormand şi rockerul jucat de Crudup, acid "trip"-ul acestuia din urmă, zguduirea avionului în care se află toţi membrii formaţiei şi obligatoriul moment în care, unul cîte unul, eroii preiau din zbor o piesă de pe soundtrack - aici, un Elton John - şi încep s-o cînte în cor) şi nici o notă falsă în interpretări, toate memorabile: de la Kate Hudson şi Billy Crudup şi pînă la personajele de plan doi jucate de Fairuza Balk sau Anna Paquin - cu menţiunea că, în rolul miticului critic muzical Lester Bangs, Philip Seymour Hoffman reuşeşte fără efort, fără replici spumoase (de tipul celor rezervate lui Frances McDormand) şi în doar trei apariţii să le ia tuturor caimacul, dînd un sfat aplicabil şi cronicarilor de film: nu vă ataşaţi de cei despre care scrieţi, pentru că o s-ajungeţi să scrieţi numai ce vor ei.

Almost Famous
Regia
: Cameron Crowe
Cu: Patrick Fugit, Kate Hudson, Billy Crudup, Jason Lee, Frances McDormand


Regia: Cameron Crowe Cu: Billy Cudrup, Kate Hudson, Frances McDormand

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus