România Liberă / iunie 2003
Filmul Fiica lui Ryan / Ryan’s Daughter merită revăzut pentru frumuseţea realizării, printr-un rafinament estetic care a făcut marca celui care îl semnează: David Lean. Povestea de dragoste plasată pe înălţimea falezelor bătute de vînturi ale ţărmurilor Irlandei nu trece drept o capodoperă a lui Lean, dar are farmecul ei, oferit şi de prezenţa celor doi actori aflaţi în fruntea distribuţiei.

David Lean (1908-1991) este unul dintre cei mai rafinaţi cineaşti britanici, calitate dată atît de minuţiozitatea mizanscenei cît şi de aspectul vizual desăvîrşit al filmelor sale. Abordarea de la un moment dat a superproducţiilor, a filmelor de mare montare, a slujit deosebitului său simţ plastic, toate bucurîndu-se de o imagine de mare impact. Regizorul a început totuşi prin filme intimiste, "de cameră", în colaborare cu dramaturgul Noel Coward, dintre care memorabil rămîne Scurtă întîlnire/Brief Encounter (1945).

După intercalarea a două ecranizări dickensiene: Marile speranţe (1946) şi Oliver Twist (1948), considerate pînă astăzi drept cele mai reuşite făcute după opera clasicului englez, şi după cîştigarea Ursului de Aur la Berlin, cu Hobson’s Choice, în 1954, urmează seria superproducţiilor de care aminteam: Podul de pe rîul Kwai (1957, Premiul Oscar pentru regie şi film), Lawrence al Arabiei (1962, din nou Premiul Oscar pentru film şi regie!), Doctor Jivago (1965), A Passage to India (1984).

Fişa tehnică :

Ryan’s Daughter, Marea Britanie, 1970
Regia : David Lean
Cu : Robert Mitchum şi Sarah Miles
Regia: David Lean Cu: Sarah Miles, Robert Mitchum

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus