A Love Song for Bobby Long
Tatăl. John Travolta, alias Bobby Long. Un John Travolta aşa cum n-aţi mai văzut până acum. Cărunt, fără aere de macho, alcoolic. În prima scenă îl recunoaşteţi doar după mers. Da, am aflat cu această ocazie că John Travolta are un stil de a merge inconfundabil. Viaţa pe care o duce Bobby Long, un profesor ratat, este un amestec ciudat de promiscuitate, aburi de alcool şi fum de ţigară, cărţi şi citate din autori celebri, muzică. Un cronicar superficial ar spune că personajul este unul complex. Eu vă spun doar că John Travolta joacă fucking bine. Dacă mai avea cineva vreun dubiu, este un mare actor.

Fiica. Scarlett Johansson. O bunăciune de fată cu nume de buruiană - Purslane. Chiar dacă partitura ei nu este una simplă, este atât de decorativă încât cu greu poţi să-i urmăreşti cu atenţie prestaţia, furat fiind de "peisaj". Scenaristul ne provoacă: o puştoaică de 18 ani, de condiţie modestă, se trezeşte brusc într-un univers dominat de doi beţivi intelectuali. Interacţiunea este chiar interesantă, iar consecinţele - surprinzătoare.

Sfântul Duh. Personajul principal al filmului este o cântăreaţă de blues, nu tocmai uşă de biserică, decedată cu puţin înaintea turnării primului cadru. Cu toate că nu şi-a găsit loc în distribuţie, este prezentă aproape în fiecare scenă şi totul gravitează în jurul amintirii ei. Intriga filmului porneşte de la testamentul ciudat al acesteia: locuinţa ei va fi împărţită, timp de un an de zile, de fiica sa (Purslane) şi de cei mai buni prieteni ai ei (Bobby Long şi discipolul său Lawson).

Filmul. Chiar dacă veţi ajunge vreodată în New Orleans, pelicula lui Gabel vă arată o faţă a oraşului care nu va fi inclusă niciodată în traseele turistice. Dar care picură din muzica acelor locuri. Este raiul beteag al lui Bobby Long, un boem altfel decât Toulouse-Lautrec, care îşi trăieşte intens fiecare clipă topită în bourbon şi fum de ţigări ieftine. Nu este nimic aspiraţional în această poveste cu gust de vanilie, dar la sfârşit eşti parte din ea, trup şi suflet. Şi simţi o nevoie acută să bei o cafea tare.


A Love Song for Bobby Long - Cântec de iubire
SUA, 2004
Scenariul şi regia: Shainee Gabel
Distribuţie: John Travolta, Scarlett Johansson, Gabriel Macht.


Regia: Shainee Gabel Cu: John Travolta, Scarlett Johansson, Gabriel Macht, Deborah Kara Unger

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus