România Liberă / iunie 2003
Filmul Sacrificarea (La Curée), ecranizarea unui roman de Émile Zola, este al treilea film dintre cele patru făcute împreună de cuplul Roger Vadim (regizor) şi Jane Fonda (actriţă), în perioada cînd cei doi erau căsătoriţi cu acte.

După momentele Brigitte Bardot şi Catherine Deneuve, modelarea americancei, rebela fiică a lui Henry Fonda, era ultima sclipire de glorie pentru cineastul francez, rămas în istorie mai mult ca Pygmalion de vedete decît cu creaţiile cinematografice efective. Din anii ‘70, Vadim s-a scufundat în anonimat, filmele realizate de el nemaiatrăgînd atenţia prea multor persoane. Mai mult decît celebrul Şi Dumnezeu a creat femeia (1956), în care zeul Vadim o scotea din valuri pe Eva B.B., ni se pare rezistent din opera vadimiană filmul Legăturile primejdioase (1959), în care provocatorul regizor actualizează acţiunea în lumea înaltei societăţi a bogătaşilor postbelici, arătînd că moravurile nu se schimbă niciodată în profunzime şi că analiza lui Laclos rămîne eternă.

Provocarea, mai ales a tabuurior sexuale, a fost o constantă a operei lui Roger Vadim (1928-2000), de la Şi Dumnezeu a creat femeia pînă la sfîrşitul, oarecum obscur, al carierei. Dispărut recent, regizorul a anticipat, dar ulterior s-a plasat în umbra sa, ceea ce s-a numit "nouvelle vague". Să mai cităm cîteva titluri care poartă pecetea lui Vadim: Bijutieri sub clar de lună (1958), Să mori de plăcere (1960), Cu hamul pe grumaz (1961), Viciul şi virtutea (1963), cu Catherine Deneuve, Barbarella (1968, cu Jane Fonda), Don Juan (1973), Night Games (1979), remake-ul And God Created Woman (1987, cu Rebecca DeMornay), Amour 700 (1994).

Triunghiul din Sacrificarea este constituit din miliardarul Piccoli, mult mai tînăra sa soţie Fonda şi fiul său vitreg McEnery. Dacă ţinem neapărat, filmul ne-ar putea duce cu gîndul la triunghiul Tezeu-Fedra-Hipolit, transpus în anii ‘60. Celelalte trei filme Fonda-Vadim sunt: Hora (La Ronde, 1964), Barbarella şi episodul Metzengerstein din Histoires extraordinaires (1968, după Edgar Allan Poe).

Fişa tehnică :

La Curée, Franţa-Italia, 1966
Regia : Roger Vadim
Cu : Jane Fonda, Michel Piccoli, Peter McEnery, Tina Aumont, Simone Valere
Regia: Roger Vadim Cu: Jane Fonda, Peter McEnery, Michel Picoli

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus