România Liberă / iunie 2003
Filmul european Est-Vest este o dramă în acelaşi timp istorică şi romantică, datorată celui care ne-a oferit filme de acest tip: multipremiatul Indochina, cu Catherine Deneuve şi Vincent Perez, şi Franţuzoaica, cu Emmanuelle Béart.

Specializat în astfel de epopei ale unei naţiuni şi ale unei epoci, exprimate prin destinele unor oameni obişnuiţi, Régis Wargnier alege de această dată un subiect mai puţin previzibil: în iunie 1946, Stalin a lansat o campanie de atragere spre URSS a ruşilor stabiliţi în străinătate, promiţîndu-le marea cu sarea. Din nefericire, unii au fost destul de naivi pentru a-l crede şi, odată întorşi în patrie, au primit glonţul execuţiei, încarcerarea în lagăre sau alte forme de represiune.

Este prezentat cazul unui medic rus care, nemairezistînd nostalghiei, îşi ia tînăra nevastă franţuzoaică şi copilul şi se întoarce în ţara Sovietelor. Datorită valorii sale ca medic, el scapă cu viaţă şi se adaptează durei realităţi din "statul muncitorilor şi ţăranilor", dar ce se va întîmpla cu franţuzoaica Marie, care nu poate renunţa la gustul libertăţii? Din filmul său mai vechi Indochina, cu care obţinuseră un frumos succes, Régis Wargnier o aduce aici pe Catherine Deneuve, necontestata doamnă a cinematografului francez.

Fişa tehnică :

Est-Vest, Franţa-Rusia-Spania- Bulgaria, 1999
Regia : Régis War-gnier
Cu : Sandrine Bonnaire, Catherine Deneuve, Oleg Menshikov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus