România Liberă / iulie 2003
După ce a fost difuzat Regula jocului, capodopera lui Jean Renoir, un alt film al marelui regizor, unul dintre cei mai importanţi din istoria cinematografului (asta pentru puţinii fericiţi cărora societăţile prin cablu se îndură să le transmită acest post cu o denumire atît de "neatractivă", post care îşi desfăşoară activitatea pe banii noştri, ai cetăţenilor, dar pe ai cărui şefi nu îi interesează dacă munca salariaţilor lor mai şi ajunge să fie văzută de cineva) este programat la TV.

Este vorba de comedia Le Déjeuner sur l’herbe (Franţa, 1959), cu: Paul Meurisse, Catherine Rouvel, Ingrid Nordine. Filmul este unul dintre ultimele realizate de Jean Renoir, după întoarcerea în Franţa (a mai realizat doar două filme de ficţiune, dar a mai trăit 20 de ani), constantele de bază ale operei sale sunt însă prezente aici, ca şi în oricare alt film important al său. Subiectul este ofertant: în lipsă de altceva mai bun, un candidat la preşedinţia Europei (!) pleacă pentru un picnic la ţară; însă acolo întîlneşte o ţărăncuţă nurlie ("cu bujori în obrăjori", după cum cînta pe vremuri Dan Spătaru), care îl face să-şi pună întrebări de diverse tipuri şi în final îi dă peste cap întreaga existenţă, atît de bine condusă pînă atunci pe un făgaş clar.

Pentru realizarea atmosferei necesare spunerii acestei poveşti destul de ciudate, Renoir s-a inspirat atît din picturile ilustrului său tată (impresionistul Auguste Renoir), cît şi din cele ale colegului său de mişcare artistică, Edouard Manet, autor al tabloului Dejunul pe iarbă, care dă titlul filmului (Claude Monet are, la rîndul său, o replică la celebrul tablou al celui cu care-i des confundat; cei care au văzut marele succes Amélie sunt familiarizaţi, desigur, cu opera celor doi pictori francezi). Jean Renoir (1894-1979) a fost un cineast imprevizibil, creator de filme-surpriză; nimeni nu putea spune cum va fi următorul său film, dar în cei 47 de ani de creaţie (1924-1971) el este autorul multor capodopere, atît ale filmului mut, cît şi ale celui sonor, nesubordonabile nici unui curent cinematografic.
Regia: Jean Renoir Cu: Paul Meurisse, Charles Blavette, Andre Brunot

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus