Festivalul de Film Bucureşti - BFF 2007, ce va avea loc în perioada 4-14 mai 2007, propune un program competiţional dedicat lung-metrajelor internaţionale. Aceasta este şi cea mai disputată competiţie cu 12 producţii ce ar putea în posesia Marelui Premiu, constând în trofeul festivalului şi 10.000 de euro. Se vor decerna de asemenea Premiul pentru Cel mai bun actor, Premiul pentru Cea mai bună actriţă, Premiul pentru Cea mai bună regie, Premiul pentru Cea mai bună imagine şi, nu în ultimul rând, Premiul Juriului pentru debut, constând în trofeu, fiecare din acestea constând în trofeu şi 1.500 de euro.
Selecţia acestui program îi aparţine lui Neil Young, care reprezintă Festivalul de Film de la Bradford, organizat de Muzeul Naţional Media din Marea Britanie. Totodată, jurnalist şi critic de film pentru revista Tribune din Londra, BBC Radio din Newcastle şi pentru site-ul online Jigsaw Lounge. Nu în ultimul rând, Neil Young este selecţioner consultant al unor festivaluri de film din Austria (Crossing Europe, Linz), Norvegia (Tromso), Slovenia (Kino Otok, Izola). Neil Young propune cinefililor români o selecţie eclectică, cu un singur criteriu de bază: este vorba despre filme care merită cât mai multă expunere mediatică, fie că este vorba despre proiecte comerciale, fie că este vorba despre spectre mai radicale sau experimentale ale cinematografiei.
Un Jour d'été / O zi de vară de Frank Guerin, 2006, 92 min, Franţa - În timpul unui meci între două echipe de fotbal săteşti un tânăr a avut un accident. Din cauza consecinţelor dramatice şi a condiţiilor ciudate în care a avut loc, primarul este acuzat. Afectat de cele întâmplate, cel mai bun prieten al victimei începe să se apropie de adevăr...
Dies D'Agost / Zile de august de Marc Recha, 2006, 93 min, Spania - Filmul este un omagiu adus unei vacanţe de vară catalane începută confuz, dar transformată într-un minimalist şi existenţialist "road movie" în momentul în care unul dintre doi fraţi începe să cerceteze viaţa unui jurnalist decedat.
Comme des voleurs (à l'est) / Pe furiş de Lionel Baier, 2006, 112 min, Elveţia - Un cuplu "împrumută" o maşină şi pleacă pe furiş, ca nişte hoţi. Sunt Lucie şi fratele ei, Lionel (este chiar regizorul, filmul având ceva accente biografice).
Glue, Historia adolescente en medio de la nada / Glue, o istorie adolescentă în mijlocul neantului de Alexis Dos Santos, 2006, 110 min, Anglia-Argentina - O comedie cu accente dramatice care se desfăşoară într-un mic oraş în Patagonia. Filmul transpune pe peliculă, într-un mod vibrant, simpatic şi sensibil, problemele adolescenţei.
Tokyo Shikkaku / Pierdut În Tokyo de Kotaro Ikawa, 2006, 91 min, Japonia - Doi bărbaţi nu reuşesc să accepte moartea unui bun prieten şi nici nu pot să îşi pună ordine în sentimente.
Sheitan de Kim Chapiron, 2006, 94 min, Franţa - O combinaţie de suspans, comedie neagră şi horror, Sheitan este primul lung-metraj ficţiune al lui Kim Chapiron. Vincent Cassel a fost producătorul său, precum şi interpretul demonicului personaj Joseph.
Shortbus de John Cameron Mitchell, 2006, 102 min., Statele Unite - Un periplu în vieţile câtorva personaje ce navighează la intersecţia între comic şi tragic, pe de o parte, şi dragoste şi sex, pe de altă parte, într-o lume foarte modernă. Acţiunea se petrece după 11 septembrie la New York.
The Black Pimpernel de Ulf Hulberg, 2006, 93 min, Danemarca, Suedia, Mexic - O poveste reală din viaţa lui Harald Edelstam, ambasadorul Suediei în Chile în timpul loviturii de stat militare din 1973. I se spunea Black Pimpernel. În timpul terorii care a urmat, Edelstam s-a luptat pentru umanitate, justiţie şi decenţă. A încălcat eticheta diplomaţiei şi, fără aprobare oficială, a deschis uşile ambasadei Suediei pentru a-i primi pe refugiaţi.
The History Boys / Băieţii care fac istorie de Nicholas Hytner, 2006, 109 min, Marea Britanie - Povestea extrem de simpatică a unor studenţi dintr-o clasă riguroasă de "băieţi" extrem de inteligenţi, dintr-un loc ca Oxford sau Cambridge. Băieţii îşi petrec timpul aşteptând să treacă peste descurajatorul proces de admitere universitară alături de profesorii.
This Is England / Aceasta este Anglia de Shane Meadows, 2006, 102 min, Marea Britanie - Acţiunea se petrece în 1983 şi şcoala s-a terminat. Shaun, de 12 ani, trăieşte izolat. Tatăl său a murit în războiul din insulele Falkland. Pe timpul vacanţei îşi găseşte noi modele de viaţă în membrii unui grup de skinhead care îl primesc în rândurile lor. Cu noii săi prieteni, descoperă o altă lume.
Sutra Ujutru / Mâine dimineaţă de Oleg Novkovic, 2006, 85 min, Serbia - Un film despre pasiune, senzualitate, gelozie, infidelitate. Un film care vorbeşte despre nevoia de a aduce timpul înapoi, despre nevoia de a preţui momentul de fericire, timpul marilor aşteptări, momentul în care se întâmplă "ceva" şi care nu se mai întoarce înapoi.
Treseta / Treseta - Povestea unei insule de Drazen Zarkovic şi Pavo Marinkovic, 2006, 80 min, Croaţia - Pe o mică insulă croată, patru dintre cei foarte puţini locuitori, îşi trăiesc zilele jucând cărţi aproape în fiecare seară. Treseta este un joc de cărţi tradiţional. Când unul din cei patru moare, ceilalţi încearcă cu disperare să găsească un al patrulea, ca să îşi poată continua jocul. Căutarea lor scoate la lumină cele mai adânc înmormântate secrete ale puţinilor locuitori de pe insulă.
Programul Festivalului de Film Bucureşti mai propune o secţiune competitivă pentru lung-metraje realizate în bazinul Mării Negre. Festivalul îşi doreşte să atragă şi atenţia asupra programului dedicat scurt-metrajelor şi documentarelor. Atenţia iubitorilor de film va mai fi solicitată şi de filmele grupate în secţiunea necompetitivă Europa, ce va include producţii nominalizate la Premiile Academiei Europeane de Film în luna decembrie anul precedent Festivalului.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în seara zilei de 4 mai, la CinemaPro cu proiecţia filmului Das leben der anderen (Viaţa celorlalţi) în regia lui Florian Henckel von Donnersmarck din secţiunea necompetitivă Europa. Proiecţiile filmelor grupate în cele trei competiţii va avea loc în intervalul 5 - 11 mai la Sala Eforie a Cinematecii Române, în timp ce zilele de 12, 13 şi 14 mai vor fi dedicate reluării tuturor producţiilor propuse atenţiei spectatorilor. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în seara de 13 mai, la Cinema Pro. Biletele vor fi puse în vînzare la casele de bilete ale fiecărui cinematograf în parte.