România Liberă / noiembrie 2001
Cats and Dogs
Un film cu cîini şi pisici (natur) nu poate dezamăgi, mai ales pe tinerii spectatori, cărora le este dedicat. Din păcate, scenariştii acestui film - John Requa şi Glenn Ficarra - au imaginat o poveste demnă de adormit mai degrabă copiii, un război mondial între cîini şi pisici, ultimele dorind să-l elimine definitiv pe cel mai bun prieten al omului, cu mijloacele sofisticate ale unei supertehnologizate armate antrenate într-o bătălie pentru o supremaţie discutabilă.

Pe scurt, un motan persan însetat de putere, "Mister Tinkles", mai crud şi mai tipicar decît clasicul Tom, conduce o cruciadă mondială anticanină, cu soldaţi superantrenaţi, asasini şi agenţi secreţi ce atacă locuinţa unui paşnic cercetător aflat pe calea descoperirii unui ser miraculos împotriva unor boli provocate de cîini. În apărarea neajutoratului savant sar însă, dotaţi cu aceleaşi arme supersecrete, generate de recuzita filmelor cu spioni sofisticaţi, cîinii ce apără umanitatea, în rîndul cărora se infiltrează fără voie un căţeluş nevinovat, rasa Beagle. Destul de mult lungită, povestea este asezonată cu efecte speciale interesante doar în primele zece minute ale filmului, cu interpreţi care nu depăşesc pragurile unui amatorism de cartier, dar cu pisici şi cîini dresaţi ca la carte, atunci cînd nu sunt înlocuiţi de modele şi un soi de păpuşi computerizate, în stare să facă orice, mai puţin să imite vocea umană.

Pentru vocile ce au însufleţit personajele filmului s-a apelat la actori celebri, care şi-au făcut onorabil datoria (Susan Sarandon, Alec Baldwin, Joe Pantoliano, Jon Lovitz, Charlton Heston, Tobey Maguire). Laborioase au fost şi efectele speciale comandate de regizorul filmului unora dintre cei mai buni creatori de efecte vizuale, distinşi, de altfel, şi cu premiul Oscar pentru calitatea muncii lor - Rhytm and Hues, care au realizat anterior efectele speciale pentru filmul How the Grinch Stole Christmas şi la Jim Henson's Creature Shop, unde au fost create păpuşile Muppets. La ansamblul efectelor speciale au mai contribuit studioul de animaţie Tippett Studio şi Mill Film. Versiuni evoluate ale fiziologiei animale ce implicau reacţii apropiate de cele umane, modele în mărime naturală, dubluri de diverse complexităţi au dus la credibilitatea mişcării şi reacţiilor personajelor canine şi feline prezente în acest film. În multe secvenţe se filmează un animal viu, apoi se trece la stadiul de păpuşă şi apoi la imaginea generată pe computer pentru a se conferi o maximă naturaleţe acţiunilor imaginate pentru acest film. Din păcate, subiectul său (mai apt pentru o parodie) a fost tratat schematic şi convenţional, lungimea exagerată şi multiplele locuri comune utilizate în produsul final abuzînd copios de răbdarea spectatorului. Dacă ar fi fost doar un film de desen animat, poate creaţia lui Lawrence Guterman ar fi avut mai mult succes.

Cats and Dogs
Producţie
: Mad Chance/Zide/Perry, 2001, format normal, color, durata 87 de minute
Regia: Lawrence Guterman
Scenariul: John Requa şi Glenn Ficarra
Imaginea: Julio Macat
Scenografia: James Bissell
Montajul: Michael Stevenson, Rick W. Finney
Muzica: John Debney
Cu: Jeff Goldblum, Elizabeth Perkins, Alexander Pollock
Voci: Tobey Maguire, Alec Baldwin, Sean Hayes, Susan Sarandon, Joe Pantoliano, Michael Clarke Duncan, Jon Lovitz şi Charlton Heston
Regia: Lawrence Guterman Cu: Jeff Goldblum, Elizabeth Perkins, Alexander Pollock; voci:Tobey Maguire, Alec Baldwin, Sean Hayes, Susan Sarandon, Joe Pantoliano

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus