Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Batman Forever

Un erou nemuritor - Batman Forever


România Liberă, noiembrie 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
După vizionarea filmelor Batman şi Batman Returns, putem urmări al treilea film realizat în anii '90 cu justiţiarul mascat: Batman Forever. Amatorii supereroului Om-Liliac, justiţiarul înaripat, se pot delecta din nou cu aventurile personajului lor preferat. Admiratorii lui Tim Burton îşi amintesc, desigur, ce a făcut din acest mit al culturii populare americane (în primul şi, mai ales, în al doilea film din seria care l-a revitalizat în ultimul deceniu al secolului trecut) geniul postmodern care este T.B. O mare parte a operei sale îşi trage seva din reciclarea constructelor pop şi kitsch, aşa că personajul nu putea scăpa viziunii sale (mai ales că marele succes comercial din 1989 i-a asigurat un loc fruntaş în box-office-ul tuturor timpurilor).

Originea legendei se află în benzile desenate create de Bob Kane în anii '30, perioadă în care, pe fondul crahului economic, au proliferat supereroii justiţiari, ca Superman, Batman, Captain of Revenge. Fără a fi prima aducere pe marele ecran a aventurilor lui Batman, filmul din 1966, regizat de Leslie Martinson, este inspirat din serialul de televiziune de mare succes şi îl are în rolul principal pe Adam West.

Cele două filme realizate de Tim Burton, cu actorul Michael Keaton în rolul Batman / Bruce Wayne, poartă definitiv pecetea stilului acestui regizor unic în Hollywood-ul actual, cu certitudine un mare nume al filmului fantastic (Beetlejuice, Edward Scissorhands, Ed Wood, Mars Attacks! şi, de parcă nu ar fi fost suficient pentru un singur om, stupefianta capodoperă, după părerea noastră, Sleepy Hollow. Batman-ul din 1989 şi, mai ales, Batman Returns, din 1992, cu amestecul său de arhitectură mussoliniană şi Americă a anilor '30 (într-un oraş al viitorului!), rămîn cele mai bune filme din serie. Ulterior, ştafeta a fost trecută lui Joel Schumacher, dar filmele sale, deşi reuşite, sunt cu mult în urma celor ale lui Tim Burton. Povestea nu se termină însă aici, noi filme cu Batman vor mai apărea, cu siguranţă, în viitor.

Batman Forever (SUA, 1995),
regia Joel Schumacher,
cu Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman, Chris O'Donnell, Drew Barrymore. Toate articolele despre Batman Forever


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer