România Liberă / octombrie 2001
Copland
Cop Land (SUA, 1997) este al doilea film al tînărului regizor James Mangold, după Heavy, care nu a ajuns încă la noi; succesul pe care l-a obţinut cu Cop Land a fost urmat de cel cu Girl, Interrupted..., film care i-a adus Oscarul actriţei Angelina Jolie şi care a putut fi văzut în cinematografele noastre.

Cop Land este numele dat unui orăşel întreg situat în afara New Yorkului, loc în care trăiesc poliţiştii după ce îşi încheie munca sau aflaţi la o bătrîneţe liniştită, departe de violenţa şi infracţiunile cu care se luptă la tot pasul în metropolă. Dar chiar şi aici demonul negru al corupţiei îşi face apariţia, un mic grup de aşa-zişi apărători ai legii păstorind fel de fel de afaceri criminale. Şeriful acestei comunităţi este pus de formă, fiind gras şi pămpălău, dar tocmai acest şerif îşi va lua rolul în serios şi va strica socotelile celor certaţi cu legea şi ordinea.

Prima surpriză este că acest personaj este interpretat de Sylvester Stallone, care demonstrează că poate fi şi actor, făcînd un rol excelent; pentru acest personaj, fostul Rambo a acceptat să se îngraşe cu destule kilograme. Filmul lui James Mangold nu este altceva decît un western plasat în mediul poliţiştilor, structurile de bază ale acestui gen cinematografic fiind respectate cu sfinţenie. Eroul cel mai slab şi batjocorit de toţi îşi va lua revanşa asupra ticăloşilor, la fel ca în filmele lui Howard Hawks (Rio Bravo şi altele).

Cea mai reuşită scenă a filmului, pe care trebuie s-o savuraţi cu atenţie, este însă confruntarea finală: şeriful jucat de Stallone a fost asurzit de explozia unei arme, iar regizorul pune la bătaie o excepţională coloană sonoră pentru a ne prezenta acţiunea din punctul de vedere (de fapt de auz) al personajului, la care mai ajung prea puţine zgomote din lumea exterioară.

Cop Land
Regia
: James Mangold
Cu: Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert De Niro
Regia: James Mangold Cu: Robert de Niro, Sylvester Stallone, Ray Liotta, Harvey Keitel, Annabella Sciorra

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus