Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Enemy at the Gates

Nemţii şi ruşii - Enemy at the Gates


Revista 22, august 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Unul din cele mai aşteptate filme ale anului a fost Enemy at the Gates / Inamicul e aproape (2001) - puţin dezamăgitor în raport cu aşteptările pe care le ai de la Jean-Jacques Annaud, cel ce realizase un superb La Guerre du feu (1981) şi L'Ours (1988) şi care devenise celebru mai ales cu L'Amant (1991).

Redarea epocii din filmul de faţă nu ar fi rea dacă nemţii şi ruşii nu ar vorbi penibil de englezeşte - e o discrepanţă ce te izbeşte, poate tocmai pentru că filmul reuşeşte, prin scenografie şi imagine, să creeze o atmosferă destul de puternică - ternă, lugubră. Apoi, duelul dintre Vasili Zaiţev (Jude Law) şi maiorul Konig (Ed Harris) are o anumită fineţe şi subtilitate psihologică.

Oricum, cu toate minusurile filmului (acţiune cam fragmentată, prea multe direcţii şi mai ales penibilul limbii), Jean-Jacques Annaud e totuşi un regizor destul de atent la detalii, dar care nu se descurcă foarte bine într-o superproducţie (reconstituirea bătăliei pentru Stalingrad în cazul de faţă). Cel puţin nu încă. Printre alţi actori ce merită amintiţi: Ralph Fiennes (Danilov) şi Eva Mattes (Mama Filipov), cunoscută din filmele lui Fassbinder (Lacrimile amare ale Petrei von Kant) şi Herzog (Woyzeck, pentru care primise un premiu la Cannes în 1979 pentru cea mai bună actriţă în rol secundar). Toate articolele despre Enemy at the Gates


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


ÎN PROGRAM

Cinemaz 2
Joi, 23.05.2019 - 23,20


Resurse

 Alte articole de Laurenţiu Brătan


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer