În această seară puteţi urmări un film SF de referinţă: filmul Frankenstein Unbound (Frankenstein dezlănţuit, SUA, 1990).
Mai multe nume sunt importante aici, ca să n-o mai punem şi pe Mary Wollstonecraft Shelley, autoarea, la începutul secolului XIX, a cărţii de la care pleacă totul. Filmul ecranizează un roman semnat de Brian W. Aldiss, unul dintre cei mai importanţi scriitori de SF britanici ai ultimelor decenii (după o naraţiune a lui s-a tras şi recentul A.I. Artificial Intelligence al lui Steven Spielberg), care modifică în mod ingenios datele iniţiale ale problemei: eroul principal este un călător temporal care părăseşte anul 2031 pentru a ateriza în Geneva anului 1817, unde-i întîlneşte atît pe savantul Victor Frankenstein, cît şi pe Mary Shelley, care tocmai munceşte la un roman. Poanta este că întîmplările relatate în carte reproduc îndeaproape faptele reale, iar Monstrul creat de doctor chiar există. Omul venit din viitor trebuie s-o oprească pe creatură şi, în acelaşi timp, să se întoarcă în secolul său (şi al nostru, de câţiva ani încoace). O altă viziune, şi mai halucinantă, asupra genezei cărţii Frankenstein avea, ne amintim, Ken Russell în filmul Gothic.
Numai cel pe care nu l-a interesat niciodată filmul SF sau horror nu ştie cine este regizorul acestui film: Roger Corman, autor al unor clasice de gen. De-a lungul anilor, Corman a sprijinit şi a lansat multe nume de regizori şi actori noi, printre care şi James Cameron. Frankenstein Unbound mai merită văzut şi pentru actorii prezenţi în distribuţie: John Hurt, Raul Julia, Bridget Fonda.