România Liberă / octombrie 2001
Hilary and Jackie
Filmul Hilary and Jackie (Anglia, 1998) este biografia reală a două surori, Hilary şi Jackie du Pré. Legate strîns de copilăria petrecută împreună şi de pasiunea comună pentru muzică: Hilary cîntă la flaut, iar Jackie la violoncel, drumurile celor două surori se despart la maturitate. Hilary se căsătoreşte şi renunţă la cariera muzicală, alegînd o viaţă tihnită alături de familie. Jackie devine o interpretă renumită, colindînd lumea în turnee de mare succes. Cuplul format alături de soţul ei, pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim, este considerat un cuplu regal al lumii muzicale internaţionale. Tensiunea şi oboseala vieţii de concert o marchează însă pe Jackie, şi acest lucru iese la iveală o dată cu vizita neanunţată pe care o face surorii sale...

Filmul este o biografie reuşită care urmează îndeaproape faptele reale extrem de dramatice. Hilary şi Jackie oferă posibilitatea de a cunoaşte o actriţă extraordinară: Emily Watson, interpreta lui Jackie. Ea a debutat în filmul lui Lars von Trier Breaking the Waves, reuşind un rol atît de impresionant încît se află la limita incredibilului. Din păcate, această capodoperă a lui von Trier nu a fost arătată încă publicului românesc, la 5 ani de la premieră.

Pentru rolul din Hilary şi Jackie, Emily Watson a fost nominalizată la Premiul Oscar, la Globul de Aur şi la Premiul BAFTA, neprimind, din păcate, nici una dintre aceste distincţii. La rîndul său, partenera ei, Rachel Griffiths, a fost nominalizată la Oscarul pentru rol secundar.

Hilary and Jackie

Regia: Anand Tucker
Cu: Emily Watson, Rachel Griffiths, James Frain, Rupert Penry-Jones, Celia Imrie
Regia: Anand Tucker Cu: Emily Watson, Rachel Griffiths, David Morrissey, Charles Dance, James Frain

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus