Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Hoffa

Un Miron Cozma al Americii - Hoffa


România Liberă, august 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În această seară puteţi viziona filmul biografic Hoffa (SUA, 1992). Pelicula, cu toate că tratează un subiect atît de serios, este regizată de simpaticul actor Danny DeVito. Cu Hoffa, DeVito nu era la prima tentativă de acest gen, el realizînd deja comediile Throw Momma from the Train şi The War of the Roses. Ultimul său film ca regizor este ecranizarea cărţii pentru copii Matilda, din 1996.

Pentru rolul impunătorului lider sindical american regizorul l-a ales pe Jack Nicholson şi a preferat să se autodistribuie într-un rol secundar, cel al mîinii drepte a marelui om. În distribuţie mai apare şi apreciatul Armand Assante.

Ascensiunea acestui Hoffa, la origine un simplu camionagiu, s-a datorat marii crize economice din anii '30. Sub pretextul obţinerii drepturilor pentru cei care muncesc, Hoffa a cîştigat atît de multă putere încît a intrat în conflict cu clanul de politicieni Kennedy. Sindicatele americane au devenit mai puţin o instituţie de apărare a intereselor proletarilor, cît o sursă de venituri şi de putere de toate felurile, pentru cei aflaţi în fruntea lor.

Prevalîndu-se de legăturile sale oneroase cu Mafia, duşmanii săi din familia Kennedy au reuşit să obţină arestarea lui Hoffa, e adevărat pentru puţin timp, eveniment urmat de scuzele oficiale ale preşedintelui Nixon, inamic tradiţional al celor doi Kennedy. În acest hăţiş de interese, moartea lui Hoffa a survenit într-un accident de maşină, se pare planificat de unul dintre numeroşii săi duşmani. Toate articolele despre Hoffa


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer