România Liberă / septembrie 2001
Lenny
Ceea ce a făcut în cinematograf regizorul şi coregraful american Bob Fosse nu ar fi putut, probabil, să facă nimeni altcineva. Bob Fosse a trăit între 1927 şi 1987, a avut "la bază" profesiile de dansator şi coregraf, dar şi-a dat întreaga măsură a geniului în numai 5 filme, realizate în perioada 1969-1983. Toate cele cinci filme sunt filme muzicale, cu subiectul plasat în lumea spectacolului, pe care o cunoştea cel mai bine, dar depăşesc orice s-a făcut vreodată pe această temă. Fosse a debutat în film cu Sweet Charity (1969), o adaptare muzicală cu Shirley MacLaine a capodoperei lui Fellini, Le Notti di Cabiria / Nopţile Cabiriei.

În anii '70 el a creat două filme cum nu se mai făcuseră vreodată: Cabaret (1972), considerat primul musical politic din istorie, şi All That Jazz (1979), la rîndul său o premieră: primul musical tragic al cinematografului (şi poate singurul). Marele succes Cabaret (premiat cu Oscar pentru regie), cu Liza Minnelli şi Michael York, prezenta ascensiunea hitlerismului în Germania interbelică pe fondul spectacolului de cabaret, care a înflorit în acea perioadă; filmul a dat naştere unei adevărate mode a peliculelor despre acea vreme.

Între aceste două capodopere Fosse a făcut filmul Lenny, biografia unui legendar star de cabaret, Lenny Bruce. Ultimul film al regizorului a fost Star 80, din 1983.

All That Jazz, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, plus patru premii Oscar, prezintă ultimele clipe ale unui regizor-coregraf, care află că suferă de o boală incurabilă. Pasiunea pentru profesia sa îl va face să creeze un spectacol de muzică şi dans tocmai despre lenta sa întîlnire cu moartea, filmul devenind unul dintre cele mai impresionante poeme ale morţii create de a şaptea artă. În personajul coregrafului, interpretat de Roy Scheider, e uşor de regăsit personalitatea lui Bob Fosse, filmul putînd fi privit ca un testament artistic al acestui mare regizor.


Lenny, SUA 1974

Regia: Bob Fosse
Cu: Dustin Hoffman şi Valerie Perrine
Regia: Bob Fosse Cu: Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus