Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Nashville

Atacarea miturilor - Nashville


România Liberă, iulie 2002
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Un film extrem de valoros, Nashville (SUA, 1975), este considerat unul dintre cele mai reuşite semnate vreodată de Robert Altman, un clasic al perioadei de creaţie a anilor '70, alături de alte bijuterii ca MASH, A Wedding, Three Woman, Buffallo Bill and the Indians, McCabe and Mrs. Miller. După o oarecare slăbire a potenţialului creativ în anii '80, Altman va reveni în forţă în anii '90 cu filme unanim apreciate, cu atît mai de succes cu cît satira este mai şfichiuitoare: The Player, Short Cuts, Prêt-à-Porter, Cookie's Fortune.

Programatic, Altman a dorit să atace fiecare mit şi fiecare sursă de manipulare a societăţii americane, urmărind să deschidă ochii prea naivilor săi compatrioţi. De data aceasta, în Nashville, ţinta este industria muzicală de peste Ocean, Nashville, Tennessee, fiind considerat capitala muzicii country americane. Ca şi în alte filme ale regizorului, poveştile se vor intersecta cînd nu te aştepţi: o cîntăreaţă, un cuplu cu un copil handicapat, un jurnalist englez... Dar, tot ca în alte filme semnate Altman, o crimă vine să tulbure realitatea din spatele faţadei poleite.

Pe de altă parte, este surprinsă relaţia dintre politică şi industria divertismentului, prin intermediul unui concert parte a unei campanii electorale; totul pe fondul protestelor din acea vreme legate de războiul din Vietnam. Excelenta coloană sonoră a fost premiată cu Oscar.


Nashville

Regia: Robert Altman
Cu: David Arkin, Barbara Baxley, Ned Beatty, Karen Black, Ronee Blakley, Timothy Brown, Keith Carradine, Barbara Harris, Geraldine Chaplin Toate articolele despre Nashville


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer