Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Who Framed Roger Rabbit

Cine vrea pielea lui Roger Rabbit? - Who Framed Roger Rabbit


România Liberă, decembrie 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Puteţi urmări în această seară un încîntător film pentru copii, dar care poate asigura un divertisment de maximă calitate şi adulţilor care se pregătesc pentru tracasajul unei zile de muncă: comedia Who Framed Roger Rabbit / Cine vrea pielea lui Roger Rabbit? (SUA 1988).

Filmul, realizat de Robert Zemeckis, îi are în distribuţie pe Bob Hoskins, Christopher Lloyd, Joanna Cassidy şi alţi cîţiva umani, iar în rest... desene animate, aşa-numitele toons. Filmul a fost primul care a combinat, într-un mod revoluţionar, jocul actorilor cu "interpretarea" desenelor animate, tehnică, desigur, perfecţionată mult de-a lungul anilor '90. Conform dictonului "mai bine mai tîrziu decît niciodată", chiar dacă filmul ajunge la noi după 13 ani, el merită văzut, mai ales că e o veritabilă încîntare, nu numai la nivel tehnic, ci în primul rînd la cel al fanteziei şi imaginaţiei încorporate.

În filmografia lui Robert Zemeckis, Who Framed Roger Rabbit constituie o pauză între două serii ale trilogiei Back to the Future. Cel mai de succes discipol al lui Steven Spielberg a părut cantonat, în anii '80, formulei maestrului său: devenit celebru cu Romancing the Stone, el a continuat cu trilogia SF pentru adolescenţi Back to the Future. În anii '90, Zemeckis a surprins cu cîteva filme care l-au consacrat drept un important şi de succes regizor contemporan: Forrest Gump (alt film revoluţionar în ceea ce priveşte efectele speciale, dar şi pentru introducerea ideologiei political correctness în cinema), care i-a adus Oscarul pentru film şi regie, Contact - un SF al marilor întrebări, Cast Away, cu Tom Hanks pe post de Robinson Crusoe (post)modern.

Piesă de bază a trilogiei Back to the Future, comediantul Christopher Lloyd este, în filmul cu Roger Rabbit, personajul negativ. Deşi Bob Hoskins este mai cunoscut pentru acest rol sau pentru cele din Hook al lui Steven Spielberg, dl Super Mario Bros, talentul său dramatic a putut fi văzut în rolul lui Beria din Inner Circle al lui Koncealovski sau în recentul Felicia's Journey al lui Atom Egoyan. Toate articolele despre Who Framed Roger Rabbit


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer