România Liberă / august 2002
Say Anything
Un film mai mult decît interesant este şi comedia romantică Say Anything (SUA, 1989). Este filmul de debut al regizorului Cameron Crowe, nume care acum, în 2002, după ce a făcut Jerry Maguire, Almost Famous şi Vanilla Sky, trei filme uluitoare unul după altul, cu siguranţă spune mai multe decît în 1989.

Ca scenarist şi regizor, Cameron Crowe s-a specializat, iniţial, în crearea de portrete realiste şi amuzante ale tineretului contemporan. După ce s-a făcut cunoscut cu scenariul la Fast Times at Ridgemont High (1982), debutează în regie cu acest Say Anything, în 1989. Următorul său film, Singles (1992), a fost aclamat, pe bună dreptate, pentru felul în care descrie maturizarea unui grup de prieteni din Seattle, oraşul care chiar în acel an devenea celebru în toată lumea ca "patria" mişcării grunge. Excelentul film a putut fi văzut acum cîţiva ani pe HBO, dar nu a fost preluat de nici una dintre televiziunile fără plată.

Jerry Maguire (1996) reprezintă prima încercare a lui Cameron Crowe de a ridica media de vîrstă a personajelor sale, deşi agentul sportiv interpretat de Tom Cruise are destule rădăcini în filmele sale anterioare. La o privire mai atentă, însă, Jerry Maguire nu este un film despre lumea sportului de înaltă performanţă, ci unul care încearcă să răspundă la o întrebare simplă, dar importantă: (cum) mai sunt posibile sentimentele în lumea hiper-eficientă în care trăieşte personajul principal? Jerry Maguire a reprezentat, totodată, intrarea lui Cameron Crowe în plutonul regizorilor de vîrf, care contează în lumea filmului, prin nominalizările la Oscar şi premiile de interpretare obţinute de Tom Cruise (Globul de Aur) şi Cuba Gooding jr. (Oscarul pentru rol secundar).

După excelentele Singles şi Jerry Maguire, următorul film al lui Cameron Crowe a fost şi cel mai reuşit, pînă acum, al său. Almost Famous (2000) este, după părerea mea, cel mai bun film despre mişcarea rock făcut vreodată, după o analiză minuţioasă, la toate nivelurile, a punctului de vîrf de la începutul anilor '70. Fără a intra în detalii, vă spunem că, dacă aţi pierdut filmul la confidenţiala sa trecere pe ecrane (motiv pentru care excepţionala peliculă nu a ocupat nici un loc în top ten-ul criticilor de la sfîrşitul anului!), aveţi de ce să vă pară rău. Să mai spunem că regizorul a fost, în adolescenţă, cronicar muzical pentru reviste de rock, ca şi personajul său din Almost Famous, şi că este autorul unei importante cărţi de convorbiri cu marele Billy Wilder, reper în bibliografia dedicată cineastului.


Say Anything

Regia: Cameron Crowe
Cu: John Cusack, Ione Skye, John Mahoney, Lili Taylor
Regia: Cameron Crowe Cu: John Cusack, Ione Skye, John Mahoney, Lili Taylor

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus