România Liberă / octombrie 2001
Thelma and Louise
În această seară puteţi vedea excelentul Thelma and Louise (SUA, 1991), purtînd semnătura regizorului Ridley Scott.

Cineast format la şcoala clipului publicitar şi a operatoriei de film, Ridley Scott s-a impus cu o serie de pelicule care pun accentul pe picturalitatea imaginii: The Duellists, capodoperele SF Alien şi Blade Runner, Legend, Black Rain şi, după Thelma and Louise, 1492 - Conquest of Paradise.

Ridley Scott şi-a exprimat simpatia pentru viziunea feministă asupra lumii în două filme diametral opuse ca valoare: acest atît de reuşit Thelma and Louise şi, mai tîrziu, catastrofalul G.I. Jane. După o succesiune de eşecuri: 1492, penibilele White Squall şi G.I. Jane, cineastul care părea definitiv pierdut se bucură în aceste momente din nou de succes cu filmele Gladiator şi Hannibal.

În Thelma and Louise, este vorba de două femei simple, excelent interpretate de Susan Sarandon şi Geena Davis, care, plecate într-un weekend de capul lor, împuşcă din greşeală un aşa-zis macho care încercase să o violeze pe una dintre ele. Convinse că, într-o lume a bărbaţilor, nu au nici o şansă de a-şi cîştiga dreptatea, cele două eroine încep o goană disperată de-a lungul şi de-a latul Statelor Unite, hăituite de poliţie, dar victime şi ale şireteniei tipic masculine (un tînăr care o seduce pe Louise şi le fură toţi banii). Din această fugă disperată, femeile nu vor scăpa decît în moarte, un sfîrşit de bună voie ales şi acceptat, dar în care, pentru prima oară, vor fi cu adevărat libere.

Alături de cele două actriţe principale, care îşi joacă probabil aici rolul carierei lor, apar în film: Harvey Keitel, Michael Madsen şi, un necunoscut pe atunci, Brad Pitt, aflat la început de drum.
Regia: Ridley Scott Cu: Susan Sarandon, Geena Davis, Brad Pitt, Harvey Keitel, Michael Madsen

0 comentarii

În programul cultural

Film Now
03.04.2024 23,50

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus