România Liberă / iulie 2003
Ascenseur pour l'échafaud
Filmul Ascenseur pour l'échafaud (Franţa, 1957), avîndu-i în distribuţie pe doi importanţi actori francezi, Jeanne Moreau şi Maurice Ronet, este pelicula de debut a regizorului Louis Malle, un mare regizor francez subsumabil curentului nouvelle vague, dar cu o tuşă extrem de particulară. Louis Malle îl va mai folosi pe protagonistul acestui film, Maurice Ronet, în tulburătorul Le feu follet, realizat 6 ani mai tîrziu, ecranizînd un roman de Drieu de la Rochelle. Şi Ascenseur pour l'échafaud transpune un roman poliţist, semnat de Noël Calef. Filmul este în acelaşi timp şi o ingenioasă intrigă de tip poliţist, şi o meditaţie asupra unor subiecte precum sentimente, onoare, destin.

Louise Malle (1932-1995) este unul dintre cei mai importanţi regizori francezi. Afirmat la sfîrşitul anilor '50 şi începutul anilor '60, o dată cu regizorii celebrului nouvelle vague, Louis Malle a fost întotdeauna pe lîngă plutonul principal al acestora, filmele lui nesemănînd aproape deloc cu cele ale congenerilor săi. Diversitatea de genuri şi de subiecte abordate arată un regizor hotărît să provoace şi să se provoace în permanenţă, prin originalitate şi nonconformism.

După ce a realizat în Franţa filme rămase în istorie ca: Ascenseur pour l'échafaud (1957), Les amantes (1958), Zazie dans le métro (1960), La vie privée (1961), Le feu follet (1963), Viva Maria! (1965), Le voleur (1967), Le souffle au coeur (1970), Lacombe Lucien (1973) şi altele, Louis Malle a şocat prin greu interpretabilul Black Moon (1974). A urmat deplasarea în America, din care au rezultat filme ca Pretty Baby (1977), Atlantic City (1980) şi Alamo Bay (1982), pentru ca, reîntors în Franţa în a doua jumătate a anilor '80, regizorul să ofere marele succes Au revoir, les enfants! (1987). Ultimele sale filme au fost: Milou en Mai (1989), Damage (1992, film erotic de referinţă, cu Jeremy Irons şi Juliette Binoche) şi Vania on 42-nd Street (1994). Cel care a fost calificat drept "veşnicul pionier" a încetat din viaţă, din păcate, la scurt timp după aceea, la numai 63 de ani.
Regia: Louis Malle Cu: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly, Yori Bertin, Jean Wall, Elga Andersen

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus