România Liberă / august 2003
Ferm ancorat în zona comediei lejere, filmul Ce-şi doreşte o fată, regia: Dennie Gordon, ecranizare a unei cărţi din 1958 (scrisă de Sandra Dee-Rex Hamilton), pare mai degrabă un basm cu o oarecare Cenuşăreasă ce porneşte în căutarea "iubitului" visat, care nu este altul decît tatăl, onorabil lord, candidat cu succes la alegerile pentru Camera Comunelor. De fapt, povestea de dragoste a tinerei eroine (Daphné) aflate în căutarea tăticului începe cu adevăratul love-story petrecut între părinţii ei (tatăl, descendent dintr-o nobilă familie, un motociclist nonconformist, iar mama cîntăreaţă de ocazie pe meridianele lumii). Întîlnirea hotărîtoare are loc în Maroc, apoi continuă în Anglia, dar secretarul lordului o alungă pe logodnică cînd află că este însărcinată. Retrasă în Cartierul chinezesc din New York, mama îşi creşte de 17 ani fiica, şi aceasta traversează oceanul pentru a intra furtunos în viaţa tatălui pierdut. Dotat cu o nouă şi matură logodnică, lordul nostru îşi prepară campania electorală, dar îşi recunoaşte fiica silind-o să se adapteze rigidelor reguli ale protipendadei engleze. Americanca, naturală şi plină de şarm, face furori, dar refuză în final onorurile nobiliare, reîntorcîndu-se acasă.

Finalul nu este greu de ghicit, happy-end-ul de rigoare fiind perfect adecvat tonului romantic - uneori siropos, dar în cîteva momente chiar acrişor al comediei bine conduse de regizoarea Dennie Gordon (scenaristă la "A Hard Rain", realizatoare de episoade de televiziune pentru serialele Picket Fences, Chicago Hope şi Ally McBeal).

Filmat în locaţii autentice din Anglia (palate private, printre care exclusivistul Saint James Palace, precum şi în nordul deşertului saharian), filmul respiră prospeţime şi datorită interpreţilor principali din generaţia tînără (Daphné este interpretată de Amanda Bynes, o nouă stea a micilor ecrane americane), iar prietenul ei din Anglia, Ian, cîntăreţ de ocazie, este jucat de Oliver James). Adulţii sunt mai lipsiţi de sare şi piper, locurile comune punîndu-şi amprenta masiv pe jocul lor, poate cu excepţia lui Colin Firth, interpretul lordului Henry Dashwood, care-şi readuce aminte de nebuniile tinereţii atunci cînd fiica sa este agresată la o regată londoneză de un viitor lord, cam prost crescut.

Şi, cum nici loviturile de teatru nu lipsesc din această comedie lejeră de vară, finalul filmului îi va regăsi împreună pe cei cărora doar oamenii cei "răi" le-au planificat o în-delungă despărţire. Basm mai mult sau mai puţin credibil despre o personalitate în devenire şi despre problemele, uneori spectaculoase, ale relaţiilor părinţilor cu copiii, filmul Ce-şi doreşte o fată merită văzut şi pentru cele cîteva excelente momente de comedie mută inserate. Cu excepţia unui pumn bine plasat, filmul însă păcătuieşte printr-o manifestă lipsă de violenţă, urmăriri şi explozii neaşteptate.

Fişa tehnică :

What a girl wants, SUA, 2003
Regia: Dennie Gordon
Cu: Amanda Bynes, Colin Firth, Kelly Preston, Eileen Atkins, Anna Chancelor, Jonathan Pryce

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus