Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Antitrust

Haiducie pe web - Antitrust


Observator Cultural, iulie 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Într-un campus al informaticii de vîrf, un tînăr geniu, proaspăt racolat, descoperă activităţile criminale din spatele bunelor intenţii www... Să lăsăm deoparte ideologia care a stat la baza scenariului - destul de antipatic anti-mondialistă, în sensul deja practicat (vezi manifestaţiile de la Genova cu ocazia recentului summit G8), adică bramburit-anarhică & utopic-violentă -, şi să privim rezultatul: acest film, care se încheie ca un promo la haiducie pe web..., este unul din cele mai eficiente thrillere paranoice care au izbit marele ecran, ce numai de astfel de "izbituri" n-a dus lipsă!

Tim Robbins ("activistul de serviciu" al stîngii americane-divizia Hollywood) este excelent în chip de Gary Winston, ex-techowiz candid & idealist ajuns şeful dur & pragmatic al unei corporaţii hiperputernice & superinfluente numite N.U.R.V., care nu se dă înapoi de la nimic pentru a-şi asigura supremaţia mondială în materie de software & comunicare globală. El are de înfruntat însă perspicacitatea wunderkind-ului Milo Hoffmann (Ryan Phillippe, juvenil & matur în doze egale), care, din aliat, îi devine duşman. Cele mai inspirate momente ţin chiar de scenariu şi se revendică de la o concepţie hitchcockiană asupra suspansului: adică, nu doar obişnuita cursă contracronometru în care cel mai bun cîştigă, ci şi găselniţa celui mai bun gimmick - în cazul de faţă, locul unde este ascunsă "centrala de videosupraveghere " a N.U.R.V.-ului (pe care, evident, nu vi-l deconspir; este surprinzător!).

Howitt, pe care l-am descoperit nu de mult cu o comedie romantică puzzle-perfectă (Sliding Doors / Dincolo de uşi), recidivează în zona unui formalism eficace - mai puţin frapant de astă dată, dar la fel de bine stăpînit. Iar Claire Forlani - care trecuse neobservată în insipidul Meet Joe Black - face o revenire entuziasmantă în rolul, dificil, al prietenei lui Milo.

O bilă albă pentru cea mai amuzantă replică auzită în ultima vreme într-un film ("Vrei să intri în istorie? - Nu neapărat!") & alta neagră pentru designul locuinţei lui Winston - şi, mai ales, pentru tablourile de pe pereţii acesteia: sînt atroce! (doar dacă nu s-au vrut o ironie la adresa "gustului" noilor elite tehnologice...?) (+++)


Antitrust

Regia: Peter Howitt
Cu: Tim Robbins, Ryan Phillippe, Claire Forlani Toate articolele despre Antitrust
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Clasice înfruntări - Antitrust, Laurenţiu Brătan


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer