februarie 2002
Bandits
Terry: - Am o întrebare: Cu ce plătim?
Joe: - Păi... jefuim bănci.

Joe Blake (Bruce Willis) şi Terry Collins (Billy Bob Thornton) sunt spărgători de bănci, care speră ca într-o zi să dea lovitura cea mare şi să treacă graniţa de sud a Statelor Unite. Irezistibilul Joe şi partenerul lui ipohondru, Terry, devin "bandiţii de peste noapte", cei mai celebri hoţi din ţară, admiraţi de către public şi temuţi de bancherii din Oregon şi pînă în California.

Modul lor de operare este simplu şi original: hoţii devin oaspeţii directorilor băncilor, şi după ce iau cina, îi iau ostatici pe bancheri şi pe familiile lor cu o noapte înaintea jafului. A doua zi de dimineaţă, înainte de deschidere, intră cu directorul în bancă şi fură banii, fără a fi nevoiţi să dea o spargere, fără să rişte să fie surprinşi.

Totul merge de minune, pînă cînd o întîlnesc pe Kate Wheeler (Cate Blanchett), o femeie casnică obişnuită, dezamăgită de viaţa ei monotonă de soţie gospodină. Întîmplător, Kate îl loveşte pe Terry cu maşina. Kate se alătură bandiţilor în periplul lor prin ţară, şi, în final, ea le fură celor doi... inimile.

Kate îşi dă seama că Joe şi Terry sunt îndrăgostiţi de ea, şi este pusă în situaţia foarte dificilă de a alege pe unul dintre ei. Joe este tipul bărbatului foarte atrăgător, care nu stă prea mult pe gînduri înainte de a intra în acţiune, şi care iese basma curată din orice situaţie. Terry este opusul lui Joe: e foarte inteligent, dar aproape nevrotic, şi nu face nimic fără a avea un plan bine stabilit dinainte. Problema este că ambii au numeroase defecte, dar se completează unul pe celălalt şi împreună formează bărbatul ideal...

Kate şi-a dorit întotdeauna să aibă o viaţă mai palpitantă decît cea reală, şi are norocul de a trăi o experienţă la care nici nu visase. Fiecare pas îi rezervă noi surprize. Chiar şi deznodămîntul e o surpriză pentru ea, ca şi pentru toţi ceilalţi. Intrînd în viaţa celor doi bărbaţi din pură întîmplare, ea găseşte mult mai mult decît ceea ce căuta. Văzută din exterior, relaţia ei cu cei doi bărbaţi pare ciudată, dar pentru ea e cît se poate de normală.

Cel de-al patrulea membru al bandei este vărul lui Joe, tînărul Harvey J. Pollard (Troy Garity), care visează să devină cascador la Hollywood, dar devine omul de legătură al hoţilor. Harvey e un romantic incurabil, un erou care încearcă să iasă din carapace. E loial ca un cîine şi curajos, dar lumea lui este zguduită în momentul în care apare Kate, care începe să reprezinte o ameninţare pentru poziţia lui.

Bandits este o comedie spumoasă şi sofisticată, dinamică şi în acelaşi timp romantică, al cărei farmec constă în relaţia deosebită dintre cei trei protagonişti.


Bandits, 2001, durata: 123 minute

Regia: Barry Levinson
Scenariul: Harley Peyton
Producători: Michael Birnbaum, Michele Berk, Paula Weinstein, David Hoberman
Imaginea: Dante Spinotti
Montaj: Victor Kempster
Costumele: Gloria Gresham
Coloana sonoră: Christopher Young
Cu: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett, Troy Garity, Bobby Slayton
Regia: Barry Levinson Cu: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett, Troy Garity, Stacey Travis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus