august 2001
Bridget Jones's Diary
Bridget Jones's Diary a apărut în 1995 ca rubrică în ziarul britanic Independent, creată de jurnalista Helen Fielding. Rubrica, plină de umor, era o relatare săptămînală a vieţii unei femei de 30 de ani, singură, în căutarea dragostei prin confuzia unei lumi post-feministe. Începutul poveştii eroinei săptămînale a ziarului fusese: "Atunci am realizat că am fost destinată să mă transform în Miss Haversham sau în Glenn Close din Fatal Attraction. Şi să duc o viaţă în care relaţia mea majoră avea să fie cu o sticlă de Chardonnay, ajungînd în final grasă şi singură..."

Atunci cînd Fielding, în 1996, şi-a transformat rubricile într-un roman, Bridget Jones a devenit un fenomen de cultură global: o carte care s-a vîndut în peste 4 milioane de exemplare şi un personaj care a simbolizat aspiraţiile şi confuziile femeilor din întreaga lume.

Povestea se concentrează asupra lui Bridget care era convinsă că toată lumea înţelege perfect în afară de ea. Ambiţiile ei sunt puţine: ar vrea să slăbească şi să găsească dragostea adevarată - dar dorinţele ei sunt aparent irealizabile. Viaţa sa romantică este în stadiul de criză perpetuă. La începutul noului an, Bridget decide că a venit timpul să preia controlul asupra vieţii ei şi începe să ţină un jurnal.

"Am decis să fiu stăpînă pe viaţa mea şi să încep să ţin un jurnal, înregistrînd toate evenimentele importante. Hotărîrea numărul 1: obligatoriu voi slăbi cîteva kilograme. Hotărîrea numărul 2: la fel de importantă: voi găsi un prieten drăguţ şi sensibil cu care să ies şi nu voi face vreo pasiune romantică pentru nimeni din următorii: alcoolici, obsedaţi de carieră, voyeurişti, labili emoţionali sau perverşi"

În timp ce prietenii ei Jude, Sharon şi Tom îi dau sfaturi nefolositoare, Bridget (Renee Zellweger) se află într-o adevărată încurcătură, între doi bărbaţi: şeful ei fermecător, sexy dar periculos Daniel Cleaver (Hugh Grant) şi Mark Darcy (Colin Firth) - un vechi prieten de familie care pare la început distant şi plictisitor, pînă cînd adevărata lui fire este dezvăluită. Încercările eşuate ale lui Bridget de a-şi controla viaţa haotică şi de a-şi găsi echilibrul sufletesc sunt notate în jurnal. Cu timpul, Bridget descoperă că are o abilitate formidabilă de a supravieţui confuziei din jurul său.


Bridget Jones's Diary, SUA, durata: 97 minute

Regia: Sharon Maguire
Producători: Tim Bevan, Eric Fellner, Jonathan Cavendish
Scenariul: Helen Fielding, Andrew Davies, Richard Curtis
Producător Executiv: Helen Fielding
Imagine: Stuart Dryburgh
Scenografie: Gemma Jackson
Montaj: Martin Walsh
Costume: Rachael Fleming
Muzica: Patrick Doyle
Cu: Renee Zellweger, Gemma Jones, Colin Firth, Hugh Grant, Celia Imrie, James Faulkner, Jim Broadbent
Regia: Sharon Maguire Cu: Renee Zellweger, Hugh Grant, Colin Firth, Gemma Jones, James Faulkner

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus