Realitatea Românească / octombrie 2002
Hollywood Ending
**1/2*(pentru că este amuzant pentru fanii lui Allen, dar nu este unul dintre cele mai reuşite filme ale lui, şi pentru că este enervant şi inutil pentru orice alt spectator)

Am fost întotdeauna un fan al lui Woody Allen şi chiar şi filmele sale considerate nereuşite mi-au oferit momente mai plăcute decât multe producţii fie deosebit de lăudate (Being John Malkovich), fie deosebit de pline de succes (Spider-Man).

Pentru cineva pasionat de dedesubturile maşinăriei de la Hollywood, filmele care se petrec în culisele studiourilor cinematografice sunt deosebit de tentante. Şi în cazul în care filmul respectiv aparţine unei legende a lumii tentaţia este irezistibilă. Francezii, în general, aparţin acestei categorii, aşa că ultimul film al lui Woody Allen a fost invitat în deschiderea Festivalului de la Cannes din acest an. Acum Hollywood Ending este prezent şi la noi pe ecrane.

Filmele lui Woody Allen sunt făcute numai pentru fanii lui Woody Allen. Dacă nu ştiţi încă în ce categorie vă aflaţi, înseamnă că nu aţi văzut nici un film al său. Dar nu disperaţi, există elemente care vă pot ajuta să bănuiţi dinainte dacă vă veţi distra la un film al său sau nu. Încercaţi să răspundeţi sincer la următoarele întrebări: Vă plac sitcom-urile? Dar Jerry Seinfeld? Vă amuză personajele de film care, la un moment dat, ies din pielea personaj pentru a vă face cu ochiul de pe ecran? Vă bucură să recunoaşteţi referiri culturale neaşteptate, de la clasicii ruşi la evenimente mondene, într-un film? Credeţi că şi cele mai serioase subiecte pot fi tratate cu umor? Sau că cele mai ridicole probleme pot crea drame? Sunteţi dispuşi să acceptaţi ca eroul, oricât de caraghios, marcat de probleme existenţiale şi bătrân, să se aleagă până la urmă cu cea mai tentantă femeie din distribuţie? Dacă aţi răspuns "da" la majoritatea acestor întrebări mergeţi liniştiţi la Hollywood Ending, nu veţi regreta.

De data aceasta eroul lui Woody Allen, interpretat de Woody Allen, este un regizor de film perfecţionist şi plin de angoase, care nu a mai lucrat de multă vreme pentru că este considerat o pacoste de toată lumea. Când i se oferă regia unui nou film, el orbeşte datorită stresului, dar încearcă să ascundă acest lucru pentru a nu pierde proiectul....

Woody Allen şi-a început cariera ca scenarist pentru o serie de spectacole de comedie şi nu şi-a pierdut niciodată apetitul pentru umorul specific lor. În plus, şi numai ultimele sale două filme arată că Allen nu a rupt complet legăturile cu sitcom-urile, eroinele sale fiind interpretate de actriţe ajunse celebre exact datorită rolurilor din seriale de comedie (Hellen Hunt pentru Mad about You, Tea Leoni pentru Naked Truth, Debra Messing pentru Will and Grace).


Hollywood Ending, 2002

Regia: Woody Allen
Cu: Woody Allen, Treat Williams, Tea Leoni, Debra Messing
Regia: Woody Allen Cu: Woody Allen, Treat Williams, Tea Leoni, Debra Messing, Ivan Martin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus