Unul din posturile noastre de televiziune difuzează filmul The Inner Circle, coproducţie Rusia-Italia-SUA din 1991, titlu tradus prin În slujba lui Stalin. Filmul este primul realizat de marele cineast rus(o-american) Andrei Mihalkov-Koncealovski după căderea comunismului şi, deşi cu actori în mare parte occidentali şi cu finanţare tot vestică, este o tentativă de a înţelege ce s-a întîmplat cu patria sa, Rusia, în perioada cît ea a fost sovietică.
Pentru a pătrunde în culisele sistemului comunist, Koncealovski alege o cale deosebit de originală: vorbeşte despre un om simplu, pe nume Ivan Sanchin, care a fost nici mai mult nici mai puţin decît proiecţionistul particular al lui Stalin. Bietul om îl idolatrizează pe "marele conducător" şi este fericit atunci cînd i se iveşte prilejul de a fi în preajma sa, în saloanele oficiale ale Kremlinului, aşa-numitele "cercuri ale puterii" la care se referă titlul filmului. Problemele nu vor întîrzia însă să apară, viaţa în societatea sovietică nefiind pentru nimeni uşoară, nici măcar pentru un om aparent lipsit de importanţă ca acest proiecţionist.
Inedita întîlnire dintre biografia mitică a lui Stalin şi mitul cinematografului, esenţiale amîndouă pentru secolul XX, chiar dacă nu a dus la un mare film, este un subiect care trebuie văzut, mai ales cînd pelicula este semnată de un nume ca Andrei Mihalkov-Koncealovski. Ulterior, în 1994, regizorul a abordat deschis realităţile post-Gorbaciov din ţara natală prin halucinantul Riaba, găinuşa mea / Ryaba My Chicken, amestec de rîs amar, patos slav şi mizerie adusă de sistemul sovietic, realizat cu bani francezi şi cu sprijinul marii actriţe Inna Ciurikova. Excepţionalul film, alături de capodopera Unchiul Vania / Uncle Vanya, din 1971, a putut fi vizionat mai demult şi la noi.
Actorii principali din The Inner Circle sunt americani. Proiecţionistul Ivan este jucat de Tom Hulce, neuitat interpret al lui Mozart în Amadeus, dar ulterior nemaiconfirmînd prin nici un rol cu adevărat semnificativ. Pentru dificilul personaj Beria a fost ales cunoscutul Bob Hoskins, iar soţia lui Ivan este interpretată de Lolita Davidovich. În film apare şi Feodor Şaliapin jr., fiul legendarului bas rus, emigrat în Occident şi devenit actor, precum şi artişti ruşi, dintre care trebuie menţio-nată Irina Kupcenko. Povestea proiecţionistului de la Kremlin, văzută de Koncealovski, este un film care merită văzut; încă un argument: este primul film pentru care s-a putut filma în interiorul Kremlinului.