România Liberă / august 2001
Jerry Maguire
În această seară puteţi vedea filmul Jerry Maguire, o producţie americană din 1996. Rolul din acest film este considerat unul dintre cele mai bune ale lui Tom Cruise, actor de mare succes la Hollywood în anii '90. În 1997 el a primit Globul de Aur şi a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru Jerry Maguire, dar, deşi era favorit, statueta i-a fost suflată de australianul Geoffrey Rush, datorită excepţionalei interpretări a pianistului din Shine.

Combinînd drama, comedia şi povestea de dragoste, Jerry Maguire a avut succes atît la spectatori, cît şi la critică. Acţiunea este plasată în lumea sportului de înaltă performanţă. Jerry Maguire, personajul interpretat de Tom Cruise, este un impresar sportiv de mare succes, care are la un moment dat ghinionul unei crize de conştiinţă. Ideea nu este agreată de superiorii săi, care îl lasă pe drumuri. Jerry trebuie s-o ia de la capăt pe cont propriu şi singurul care acceptă să lucreze cu el este un jucător de fotbal american renumit pentru mîndria şi aroganţa sa.

Dacă Tom Cruise nu a avut noroc în seara Oscarurilor, acesta i-a surîs actorului de culoare Cuba Gooding jr., interpretul fotbalistului, care a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru rol secundar şi cu transformarea instantanee dintr-un cvasinecunoscut într-o celebritate. Replica din film "Show me the money!" a fost pe buzele tuturor timp de cîteva luni. Scenaristul şi regizorul Cameron Crowe s-a specializat în crearea de portrete realiste şi amuzante ale tineretului contemporan.

După ce s-a făcut cunoscut cu scenariul la Fast Times at Ridgemont High (1982), a debutat în regie cu Say Anything, în 1989. Următorul său film, Singles (1992), a fost aclamat pe bună dreptate, pentru felul în care descrie maturizarea unui grup de prieteni din Seattle, oraşul care chiar în acel an devenea celebru în toată lumea ca "patria" mişcării grunge. Jerry Maguire reprezintă prima încercare a lui Cameron Crowe de a ridica media de vîrstă a personajelor sale, deşi agentul sportiv interpretat de Tom Cruise are destule rădăcini în filmele sale anterioare.
Regia: Cameron Crowe Cu: Tom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renee Zellweger, Kelly Preston, Jay Mohr

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus