România Liberă / decembrie 2001
Joy Ride
Film uşor încadrabil într-un fel de thriller road movie, Joy Ride propune aventurile a trei tineri porniţi să vadă America.

Un absolvent al primului an de colegiu, Lewis (interpretat de Paul Walker), doreşte o vacanţă liniştită cu fata de care este îndrăgostit, Venna (Leelee Sobieski). Dar nu înainte de a-l scoate pe fratele său, Fuller (Steve Zahn), din puşcărie, un individ pus pe şotii de prost gust. O astfel de glumă, păcăleala trasă unui şofer de pe autostradă, stîrneşte mînia acestuia, care îşi concepe o răzbunare demnă de Duel. Inconştienţa şi cinismul vor fi pedepsite de victima glumei proaste făcute de cei doi tineri pe autostradă, în plasa răzbunării căzînd şi prietena lui Lewis, împreună cu o colegă absolut nevinovată. Personajul esenţial al acestui conflict este şoferul de camion, care este prezent în acţiune doar cu vocea invizibilă şi înfricoşătoare.

Inspirat copios de filmul lui Steven Spielberg, Duel, produsul semnat de John Dahl are suspans, mai ales în prima parte, după care tensiunea începe să fie artificial întreţinută cu o serie de lucruri comune din alte filme de groază, unele chiar de inspiraţie hitchcockiană (vezi secvenţele de la primul motel). Morala apăsată a filmului este condamnarea gratuităţii, chiar dacă iniţial aceasta pare a fi doar o nevinovată joacă. Amploarea răzbunării victimei, cu violenţe inimaginabile, sechestrare de persoane şi alte fantezii generate parcă de o minte bolnavă, absenţa reacţiei şi indiferenţa locuitorilor şi a poliţiştilor, care ajung într-un final cu suspansul total diluat, par a descinde din alte pelicule de gen, fără legătură cu datele iniţiale ale poveştii imaginate de scenariştii Clay Tarver şi J.J. Abrams.

Specialist în film "negru", John Dahl nu-şi dezminte apetenţa pentru gen, mai ales în secvenţele pregătitoare ale răzbunării victimei, dar de multe ori uzează de locuri comune, iar în ultima parte a filmului său renunţă la momentele tensionate autentic, de altfel elemente de "sare şi piper" pentru acest gen de pelicule.


Joy Ride, 2001

Regia: John Dahl
Scenariul: Clay Tarver şi J.J. Abrams
Producători: J.J. Abrams şi Chris Moore
Producători executivi: Arnon Milchan, Patrick Markey şi Bridget Johnson
Imaginea: Jeffrey Jur
Scenografia: Rob Pearson
Montajul: Eric L. Beason şi Glen Scantlebury
Muzica: Marco Beltrami
Cu: Steve Zahn, Paul Walker, Leelee Sobieski
Regia: John Dahl Cu: Steve Zahn, Paul Walker, Leelee Sobieski, Stuart Stone, Brian Leckner

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus