Realitatea Românească / decembrie 2002
K-19: The Widowmaker
**1/2 (pentru că este reuşit şi chiar convingător, în pofida accentului rusesc folosit în locul limbii respective, dar, la sfârşit rişti să te întrebi: de fapt de ce mă interesa pe mine povestea asta?)

K 19: The Widowmaker e probabil singurul film din premierele acestei săptămîni care, în pofida subiectului şi numelor de pe generic, nu este un film de acţiune şi nu va fi pe placul tinerilor furioşi ai zilelor de azi.

Kathryn Bigellow a fost soţia lui James Cameron şi de la el probabil a deprins un stil de lucru şi o predispoziţie pentru aventurile acvatice. Acum ea este practic singura femeie de pe genericul unui film cu şi despre bărbaţi, o aventură inspirată de o întâmplare reală.

Este anul 1961, în plin război rece, iar eroii sunt personaje din partea cealaltă a cortinei de fier. Totul se întâmplă la bordul unui submarin nuclear sovietic trimis în prima sa călătorie de probă în Oceanul Atlantic. Fiind vorba despre un prototip, evident apar şi probleme, iar comandantul lui, interpretat de Liam Neeson, le cunoaşte, drept care refuză să efectueze manevrele ordonate.

La bordul submarinului este trimis un ofiţer mai mare în grad, interpretat de Harisson Ford, care trebuie să asigure executarea manevrelor de test care au şi un rol de intimidare a americanilor. Nu există nici un fel de lupte, dar tensiunea la bordul submarinului este maximă iar filmul este, de fapt, o confruntare directă a două personaje, cei doi căpitani, mentalităţile şi personalităţile lor diferite.


K 19: The Widowmaker

Regia: Kathryn Bigellow
Cu: Harrison Ford, Liam Neeson
Regia: Kathryn Bigelow Cu: Harrison Ford, Liam Neeson, Sam Redford, Christopher Redman, Peter Stebbings

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus