Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Treasure of Sierra Madre, The

Comoara din Sierra Madre


România Liberă, august 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Comoara din Sierra Madre (The Treasure of the Sierra Madre, SUA, 1948) este cu adevărat un clasic, aparţinînd lui John Huston şi avîndu-i în distribuţie pe: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt şi pe însuşi John Huston, într-o apariţie secundară. Este de notorietate faptul că John Huston este singurul regizor care i-a îndrumat spre Oscar pe membrii familiei sale, din două generaţii diferite: tatăl, Walter Huston, în acest film, şi fiica, Anjelica Huston, mult mai tîrziu, în Onoarea familiei Prizzi (1985); ambii au cîştigat Premiul Oscar pentru rol secundar. Totodată, John Huston a cîştigat Oscarul pentru cel mai bun regizor tocmai pentru acest film, Comoara din Sierra Madre.

Tot de notorietate este şi că John Huston, acest regizor legendar (autor a 40 de filme), are ca temă aproape permanentă eşecul; lupta virilă este întotdeauna mai importantă decît premiul care se află la capătul ei. Nu face excepţie nici Comoara din Sierra Madre, ba chiar aici se observă cel mai bine această filozofie a regizorului. Trei pierde-vară, trei loseri pleacă pe urmele unui zăcămînt de aur aflat în munţii Sierra Madre, şi chiar îl găsesc. Bineînţeles că nu vor fi în stare să-l păstreze şi, în final, se vor întoarce fără nimic în buzunar. Experienţa este mai importantă decît recompensa materială, iar încercările dure oferă prilejul testării adevăratelor prietenii. Minunată este şi interpretarea lui Humphrey Bogart, actor preferat al regizorului în prima sa perioadă de creaţie: Şoimul maltez, Across the Pacific, Key Largo, Regina africană (Premiul Oscar), Mai tare ca diavolul (Beat the Devil). Filmul ecranizează romanul lui B. Traven, pseudonim al unui scriitor german (?), nici pînă astăzi identificat.
 Toate articolele despre Treasure of Sierra Madre, The


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer