Observator Cultural / septembrie 2001
Gift, The
The Sixth Sense / Al şaselea simţ întîlneşte The Crucible / Vrăjitoarele din Salem şi What Lies Beneath / Dincolo de aparenţe... Ca şi copilul Osment din filmul indianului, văduva sudistă imaginată de scenariştii Billy Bob Thornton şi Tom Epperson "vede morţi". Mai mult decît atît, ghiceşte-n cărţi, psihanalizează şi vede lucruri care au avut sau nu loc (încă). Şi, la fel ca-n filmul indianului, există - doar pe o mică porţiune - un "Bruce Willis" (adică, un personaj pe care-l crezi viu, dar care-i fantomă toată ziua). Spre deosebire de indian, Raimi nu face din această surpriză pe ultima sută de metri atuul filmului său, dar nici nu se oboseşte să găsească altceva în schimb, părînd a se mulţumi doar cu performanţele actorilor.

Blanchett e perfectă (numai pentru ea şi merită să vedeţi filmul), Katie Holmes iese, cu doar două languroase bătăi de pleoape, din tiparul cuminte al personajelor ei din Dawson's Creek sau Wonder Boys, dar cel mai surprinzător dintre toţi este Keanu - într-un viraj "negativ", de astă-dată convingător (după jalnicul The Watcher / Asasinul din vis). Pe cît de impresionantă e însă prima jumătate de oră (atmosferă gotică, montaj impecabil, scena primei premoniţii), pe atît de repede se ridică şi vrajă, şi mister. Te prinzi şi ce-i cu ochiul albastru, şi cine-i criminalul, iar cînd povestea îşi trage sufletul într-o sală de tribunal, aproape că-i este fatal...


The Gift

Regia: Sam Raimi
Cu: Cate Blanchett, Keanu Reeves, Giovanni Ribisi, Hilary Swank, Katie Holmes
Regia: Sam Raimi Cu: Cate Blanchett, Keanu Reeves, Greg Kinnear, Katie Holmes, Giovanni Ribisi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus