Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Dude, Where's My Car?

Băi, care mi-ai şutit maşina? - Dude Where's My Car?


Observator Cultural, august 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Doi tipi se trezesc cu memoria la pămînt şi maşina lipsă. Se pare însă că au petrecut o noapte marfă... De ce nu v-aţi duce la filmul ăsta, băi? Pentru că v-aţi săturat de comediile idioate cu adolescenţi şi mai idioţi, băi? Pentru că sînteţi prea fini şi ştiţi că n-aţi suporta bancurile prea groase, băi? Pentru că simţiţi cum v-ar scădea IQ-ul pe linoleum în timp ce v-aţi surprinde amuzîndu-vă copios cum numai la o tîmpenie ca asta o poţi face? Băi, cu voi vorbesc. Nici nu ştiţi ce pierdeţi, băi. E cel mai bun buddy movie debil de la cultissimul Wayne's World încoace. O fi ea povestea de trei lei, dar construcţia ei rivalizează orice "puzzle" alambicat de cinematecă. Aşa să ştiţi, băi. Or fi ei idioţi băieţii, se strîmbă ca Jim Carrey (mai ales unul dintre ei), nu citesc (cărţi!), n-au idealuri măreţe şi nici măcar o motivaţie mai acătării în viaţă, dar sînt prieteni la cataramă, sînt inimoşi, se uită la Animal Planet şi, la final, salvează lumea, băi... (Iar Jim Carrey e un actor extraordinar, băi!).

Chiar şi atunci cînd fac mişto de minorităţile care le taie calea în timp ce-şi caută maşina din titlu (iar aici intră extraterestrele experte-n felaţie, copiii orbi, cuplul "terminator" de nordici homosexuali etc.), o fac cu o candoare şi o drăgălăşenie străine de maliţia unor Farrelly Bros.. Sigur, e juvenil şi stupid, dar e "radiantly stoopid" - cum spune, în mod paradoxal, una dintre apărătoarele filmului, cronicara de la Village Voice, băi! O dată pentru perfecta alchimie dintre cei doi tineri actori ("radiantly sexy") şi apoi pentru toată acea galerie ireală de "secundari": de la stripper-ul transsexual la struţii sălbatici, prietenele gemene ale eroilor, gurul zen şi cîinele lui aburit de drog (rudă cu cel din Road Trip)... Şi, de ce nu, pentru acel nesfîrşit (de amuzant) ping-pong din scena tatuajelor: Dude... Sweet... Dude... Sweet...etc. O clipă chiar mi-a fost jenă că m-am putut distra în halul ăsta, dar apoi mi-am zis: "Ce-ai, băi..." şi m-a umflat din nou rîsul... Shibby, ar spune cei din film (adică "mişto"; mai învăţaţi şi voi, băi!) Aşa că stahanoviştii nu zic nici da, nici ba, ci da, băi...


Dude Where's My Car?

Regia: Danny Leiner
Cu: Ashton Kutcher, Seann William Scott. Toate articolele despre Dude, Where's My Car?


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mihai Chirilov


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer