Time Out Bucureşti / iunie 2007
Concert Tori Amos 2007
A intrat la conservator la cinci ani şi a fost dată afară la unsprezece, fiindcă ura să citească partiturile. Este unul dintre cei mai originali muzicieni moderni. Va concerta la Sala Polivalentă din Bucureşti, pe 13 iulie 2007.

Mary Ellen Amos s-a născut pe 22 august 1963, în timpul unei călătorii în North Carolina a părinţilor săi, reverendul Edison Amos şi soţia acestuia, Ellen. Doi ani şi jumătate mai târziu, familia Amos îşi schimbă domiciliul în Baltimore, perioadă în care tânăra Mary Ellen învaţă să cânte la pian. Câştigă, la vârsta de cinci ani, o bursă la Peabody Conservatory of Music, devenind cel mai tânăr student din istoria acelei şcoli.

Deşi intenţia părinţilor era ca fiica lor să urmeze o carieră în muzica clasică, Mary Ellen dovedea o afinitate remarcabilă pentru rock şi folk, afinitate care, coroborată cu aversiunea viscerală faţă de partituri şi viziunile excentrice vizavi de compoziţie, avea să ducă la excluderea sa de la Conservator, la doar unsprezece ani. Talentul fenomenal nu scapă neobservat, astfel că în timpul anilor petrecuţi la Richard Montgomery High School câştigă mai multe distincţii, printre care Homecoming Queen, Most Likely to Succeed, Most Talented şi Best All-Round. Este activă în Black Maskers, trupa de teatru a liceului, dar scrie şi o piesă pentru un proiect al echipei de baseball Baltimore Orioles, intitulată chiar Baltimore, primul ei single.

La vârsta de 21 de ani, după numeroase comparaţii cu Kate Bush, Tori Amos (prenumele Tori apare în 1980, după remarca unei prietene, care i-a spus că arată mai degrabă a Tori decât a Ellen) pleacă la Los Angeles, unde cântă o vreme la pian prin baruri, dar obţine şi roluri de actriţă (pentru unul dintre ele, o reclamă Kellog's, Tori a devansat-o la casting pe viitoarea celebră Sarah Jessica Parker).

Anul 1985 aduce primul pas cu adevărat important din cariera sa: înfiinţează trupa Y Kant Tori Read, alături de recent cunoscutul chitarist Steve Caton (care va sta alături de ea până în 1999), de Brad Cobb şi de viitorul tobar de la Guns N'Roses, Matt Sorum. Un an mai târziu, casa Atlantic le oferă un contract pentru şase discuri, numai că albumul de debut este primit dezastruos atât de critică, cât mai ales de public. Dezamăgită, dar nu învinsă, Tori se prezintă la uşa executivilor de la Atlantic Records cu toate imprimările ei vechi, numai că aceştia refuză din start ideea de "fata cu pianul", într-o vreme dominată de grunge, pop, rock şi rap.

Totuşi, după ce materialul este editat şi rearanjat, şefii casei de discuri încep să rumege ideea că Tori ar putea fi promovată ca o demnă urmaşă a celebrei Joni Mitchell, tot ei venind cu cea mai briliantă idee a tabloului de ansamblu: Tori Amos va fi promovată mai întâi în Marea Britanie, piaţă mult mai deschisă la muzica experimentală. Little Earthquakes, lansat în ianuarie 1992, avea să cucerească imediat ascultătorii britanici, la succes contribuind din plin şi promovarea în celebra emisiune a lui Jonathan Ross, la BBC.

Pe discul următor, Under the Pink, scos doi ani mai târziu, Tori avea să exploreze noi subiecte, de la Salvador Dali până la prinţesa Anastasia Romanov. Ideile pentru următorul disc, Boys For Pele (1996) aveau să fie rumegate în Hawaii, la poalele celebrului vulcan Pele.

Noul album semnat Tori Amos, American Doll Posse, lansat pe 1 mai 2007 în State şi turneul aferent, vine ca un cadou pentru iubitorii de muzică bună de la noi, din partea uneia dintre cele mai importante personalităţi ale muzicii contemporane. Bucuraţi-vă de el!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus