România Liberă / septembrie 2003
Sunchaser
Sunchaser (SUA, 1996), regia Michael Cimino, cu: Woody Harrelson, Jon Seda, Anne Bancroft, Talisa Soto, este ultimul pas, deocamdată, al unei aventuri cinematografice rare: cea a regizorului american Michael Cimino, născut la New York în 1940, într-o familie de origine italiană. După studii de artă şi de arhitectură, Cimino devine unul dintre cei mai promiţători cineaşti ai generaţiei afirmate în anii '70, care a reprezentat o schimbare radicală în cinematograful american.

Debutul cu Thunderbolt and Lightfoot (1974) este urmat de marele succes Vînătorul de cerbi (1978), unul dintre cele mai bune filme despre războiul din Vietnam, distins cu Premiile Oscar pentru film şi regie. Lipsa de măsură a lui Michael Cimino, concretizată prin filme de o anvergură sufocantă, bugetofage şi expresie a unor pariuri ambiţioase, avea să-l coste însă. Dorinţa de a realiza filme-frescă a unei întregi epoci şi societăţi îl duce, în 1980, la Heaven's Gate, reconstituire a epopeii cuceririi Vestului şi a conflictelor deloc idilice de care a fost însoţită, dintre fermierii săraci şi bogaţii proprietari de pămînturi. Beneficiar al unui buget imens pentru vremea respectivă, filmul a înregistrat un eşec usturător la box-office, fiind considerat, în acel moment, cea mai catastrofală producţie din istoria cinematografiei. După modelul acestui film, ulterioare insuccese au fost botezate precum Ishtar-gate.

Michael Cimino a perseverat cu filme ca Anul dragonului (1985, corupţie şi crime în Cartierul Chinezesc, ca şi contactul conflictual dintre cele două culturi) şi Sicilianul (1987, viaţa marelui mafiot Lucky Luciano). Parcursul său cinematografic l-a făcut pe regizor să fie comparat, d.p.d.v. al lipsei de măsură şi al relaţiei cu bugetele şi cu producătorii, cu Erich von Stroheim. Revenirea s-a produs în 1996 cu acest Sunchaser, povestea unui medic care pleacă, alături de pacientul său suferind de o tumoare cerebrală, în odiseea găsirii unui munte sacru ce ascunde un lac tămăduitor despre care relatează credinţele tribului Navajo, de fapt în căutarea rădăcinilor Americii profunde. Medicul oncolog este interpretat de mereu surprinzătorul Woody Harrelson, aflat în tandem cu tînărul actor Jon Seda.
Regia: Michael Cimino Cu: Anne Bancroft, Woody Harrelson, Talisa Soto, Andrea Roth, Jon Seda, Robert Downey Sr.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus