august 2001
E plăcut să poţi vedea la Bucureşti Le dernier plan, o peliculă prezentată la Festivalul de la Locarno (Elveţia). Mai ales că subiectul ne priveşte în mod direct, fiind vorba de un disident român, care deşi imaginar, pare mai real şi mai bine conturat decît cei cu o identitate bine definită. Se vede treaba că virtualul poate căpăta multe înfăţişări.

Contantin Dolinescu, scriitor şi fost deţinut politic emigrează la Paris unde vrea să facă şi un film. Este bine primit de presă şi invitat de însuşi Bernard Pivot, la emisiunea sa celebră în anii'80 Apostrophe. Pentru mai multă veridicitate, Maestrul teleast chiar şi-a împrumutat fotoliile decorului de altă dată pe care le păstra, acasă, ca amintire.

Jean-Michel Jarre apare şi el povestind cu mult entuziasm despre compatriotul nostru, încît începi să te îngrijorezi că ai asemenea lacune de n-ai citit nimic scris de el. Regizorul, prezent la premiera de la Institutul Francez, chiar povestea că lumea ar fi cerut prin librării cărţile lui Dolinescu, iar că librarii, uşor jenaţi de neştiinţa lor ar fi răspuns că s-au epuizat.

Cea mai plăcută surpriză sunt fără îndoială actorii români. Mihai Dinvale, în rolul scriitorului care vrea să uite de lume, negăsindu-şi locul niciunde, fiind neînţeles de occidentali şi hărţuit de comunişti, reuşeşte să-şi dozeze şi nuanţeze personajul impecabil, iar Florin Piersic jr. este remarcabil pe post de tînăr cineast fără bani, dar cu idei, talent şi voinţă. În scena în care îi dă replica lui Pierre Arditi preferatul marelui Alain Resnais, nu-ţi mai faci griji pentru imaginea României.

Poate totuşi un distribuitor sau vreo televiziune va achiziţiona această producţie.
Regia: Benoit Peeters Cu: Florin Piersic jr., Mihai Dinvale, Manuela Servais, Pierre Arditi, Constantin Florescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus