Libertatea / iulie 2007
În al cincilea HP, intitulat Harry Potter and the Order of the Phoenix, mai tare decît efectele speciale este această dărîmătoare Imelda Staunton, care are la degetul mic fiecare scenă în care apare! Staunton o interpretează pe Dolores Umbridge - o toantă de la Minister trimisă să facă ordine la Hogwarts... Umbridge e o buturugă de femeie care zîmbeşte mieros, se-mbracă doar în roz şi e mereu coafată ca de nuntă; sub glazura de unt şi miere pîndeşte însă o scorpie care instituie la Hogwarts un regim al terorii. (Seamănă cu o versiune aproape de pensie a "Blondei de la Drept" - numai că nu e blondă şi n-are nimic cu Dreptul, ci cu stîngul. Şi nici nu e deşteaptă. Dar seamănă!)

Performanţa lui Staunton e cu atît mai remarcabilă cu cît seria Harry Potter a devenit - în timp - un fel de "Who's Who" al MAB ("Mari Actori Britanici"): Michael Gambon, Maggie Smith, Ralph Fiennes, Emma Thompson, Alan Rickman, Julie Walters, David Thewliss, Helena Bonham-Carter şi Gary Oldman - toţi îşi dau întîlnire în HP de parcă ar fi scena unui teatru londonez. Şi toţi sînt (cum altfel?) senzaţionali! Sînt nouă - şi cu Imelda Staunton zece, care-i şi întrece.

Povestea respectă (probabil) cartea (Capdemort / Fiennes reapare, încercînd să pătrundă în mintea lui HP, însă acesta îi ţine piept etc.), dar lumea o cam ştie deja, ducîndu-se la cinema mai mult pentru a vedea vrăjile pe ecran... Ordinul Phoenix nu-i va dezamăgi pe fani: există obişnuita recuzită de gadgeturi (picturile mişcătoare, lumînările suspendate, scrisorile "vorbite"...) dar şi cîteva gaguri proaspete - cum ar fi urechea prinsă de-o aţă ca să "pescuiască" discuţiile celor din ordinul Phoenix (o pisică va răsturna acest plan ingenios!), cabina telefonică londoneză care e de fapt un lift şi - într-un fel de parodie prietenoasă la King Kong - prietena lui Harry, Hermione, luată în palmă de micul uriaş din pădure care seamănă cu Shrek...

Harry Potter and the Order of the Phoenix este regizat de David Yates, care a făcut şi filmul de televiziune Sex Traffic - cel care i-a adus Aneimaria Marinca un Premiu Bafta; ce-ar fi ca-n următorul HP s-o vedem jucînd?
Regia: Daniel Yates Cu: Daniel Radcliffe, Harry Melling, Emma Watson, Jason Boyd, Rupert Grint, Richard Macklin

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus