România Liberă / decembrie 2001
Copii, luaţi-vă părinţii de mînă şi duceţi-i la "păpuşi"!

Spectacolul Teatrului Aşchiuţă (secţie a Teatrului "Al. Davila" din Piteşti), cu titlul Pe un peron de gară, după scenariul şi în regia lui Nicolae Bănică (şi interpret şi directorul instituţiei), se deschide cu o ispititoare invitaţie în vagoanele unui tren fantastic, după ce în sală tinere fete oferă copiilor dulciuri şi răcoritoare, iar părinţilor cuminţi un coniac, o vodcă sau o ţuică de Piteşti! Neobişnuita trataţie este urmată de o invitaţie tradiţională, "Poftiţi în vagoane!", pe ritmurile unei muzici sud-americane, după care începe dialogul dintre interpreţi, păpuşile sau obiectele însufleţite de actorii-mînuitori şi spectatorii cuceriţi de acest spectacol plin de lirism, fantezie şi umor, viu colorat şi antrenant, ce se încheie cu o furtună de aplauze şi regretul despărţirii de trenul "veseliei".

Dansul umbrelelor şi al cozilor de mătură, savurosul minirecital al dansatoarei de striptease (o "sfoară" configurînd întregul tablou), pe un şlagăr celebru, dar şi peripeţiile pitoreştilor personaje "bătrîna", "tînăra" şi "beţivul", întrupate cu har şi haz, în ordine, de Mariana Tănăsescu, Gabriela Roşu şi Nicolae Bănică, reprezintă punctele fierbinţi ale acestui spectacol oferit de Aşchiuţă în premieră, ca un veritabil cadou în pragul sărbătorilor Crăciunului şi al vacanţei şcolare. Nici părinţii copiilor, încălziţi la propriu şi la figurat de păhărelul de ţuică, nu au timp să se plictisească, ci susţin cu brio veselia celor mici, prin aplauze în ritmul pieselor muzicale (înregistrările executate în Studioul Rem. Music Production) şi al dansului fascinant al obiectelor devenite şi ele personaje.

Imaginaţie, bun gust şi virtuozitate, iată calităţi ce explică şi ele invitaţia primită de acest teatru de a participa la spectacolul de gală al Festivalului Lutke 2001 Ljubljana - Slovenia. Acelaşi teatru îi anunţă, însă, pe cei interesaţi că "vizionarea acestui spectacol de către minorii sub 80 de ani este permisă numai cu acordul părinţilor!"...
Regia: Nicolae Bănică Cu: Mariana Tănăsescu, Gabriela Roşu, Nicolae Bănică

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus