România Liberă / august 2007
Volkodav iz roda serykh psov / Clanul lupilor, cel mai scump film rusesc realizat vreodată (20 de milioane de dolari, buget recalculat de mai multe ori), pare ieşit în urma unei plenare de partid. "Tovarăşi, de ce să luăm de la imperialişti filme fantasy? Avem şi noi aici în ţară subiecte, avem resurse, avem fantezie. Să ne dăm silinţa, tovarăşi!" Ideea e firească şi de înţeles pentru orice cinematografie care nu e americană şi care încearcă să se protejeze şi să-şi sporească resursele. Filmul e inspirat din primul roman al seriei a cărei autoare e Maria Semionova. I s-a pus prima cărămidă în 2003, când compania Central Partnership a cumpărat drepturile de ecranizare. Romanul se vânduse într-un milion două sute de mii de exemplare.

Prima întrebare pe care ţi-o pui, firesc, atunci când pe ecran încep să ardă primele focuri (nu se ştie de cine aprinse) şi eroul, "Câinele-lup", începe să se bată cu cine apucă, e: pe cine interează un fantasy rusesc? Poate pe crescătorii de reni din Siberia care n-au văzut nici un film niciodată. Poate pe studenţii moscoviţi care au bifat totul în materie de blockbuster american şi care sunt curioşi să vadă ce se poate face în ţara-mumă cu 20 de milioane de dolari. De pildă, se poate face un prim personaj creat cu ajutorul graficii computerizate, adică liliacul, cel mai bun prieten al eroului, care-i stă pe umăr şi gângureşte ca R2-D2 din Star Wars. (S-au folosit însă şi lilieci adevăraţi, dresaţi.). Dar să le intereseze şi pe milioanele de cetăţeni străini, imperialişti sau nu, care au crescut cu Star Wars (sau, mai degrabă, l-au văzut târziu) şi şi-au dat "maturitatea" cu Lord of the Rings şi care consumă filme comerciale în cantităţi industriale?

Pentru aceştia, Clanul lupilor nu are nici un fel de relevanţă, decât poate pentru faptul că reciclează materiale deja folosite (multe preluate "la bază" din basme - deja atât de banala luptă dintre bine şi rău, ocrotitorii de dincolo de mormânt, probele, frazele simple dar sforăitoare despre iubirea care conduce lumea. Nu toţi sunt Steven Spielberg să facă metafizică fantasy fără să cadă în kitsch şi-n ridicol.

Aşa stând lucrurile, pregătiţi-vă să vedeţi ceva ce aţi mai văzut, numai că în ruseşte, în decoruri un pic diferite de ce aţi văzut în alte părţi, dar cu o mare sărăcie de idei. Acţiunea filmului mătură în desfăşurare mai multe filme, vă puteţi ocupa timpul alcătuind lista. Pentru că, inevitabil, în 136 de minute, dacă nu ieşi la un suc în hol, simţi nevoia să-ţi ocupi timpul cu ceva.


Clanul lupilor
regia Nikolai Lebedev,
cu Aleksandr Bukharov, Oksana Akinshina, Aleksandr Domogarov, Artiom Semakin, Igor Petrenko.
Regia: Nikolai Lebedev Cu: Aleksandr Bukharov, Oksana Akinshina, Aleksandr Domogarov, Igor Petrenko, Juozas Budraitis, Rezo Esadze

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus