România Liberă / decembrie 2001
Swordfish
Universul calculatoarelor cu internetul, e-mailul şi celelalte facilităţi puse la dispoziţia comunicării interumane îi inspiră fără îndoială şi pe scenariştii americani, cărora nimic din ceea ce aparţine aşa-zisului high-tech nu le este străin.

Astfel, asistăm văzînd filmul Swordfish la epopeea unui spion mai degrabă crud decît carismatic (John Travolta în rolul lui Gabriel Shear) care cu ajutorul unui superhacker doreşte să pună mîna pe o sumă importantă de bani pentru a-şi finanţa acţiunile teroriste, învăluite într-o ipocrită aură de patriotism. Cum hackerul din film (Stanley Jobson, interpretat de Hugh Jackman) este un individ condamnat pentru spargerea codurilor de acces ale FBI-ului, divorţat, dar plin de iubire pentru fiica încredinţată mamei, el reprezintă ţinta ideală pentru un şantaj realizat şi cu mijloace mai mult sau mai puţin ortodoxe. Ajutat de un agent sub acoperire de la agenţia împotriva traficului de stupefiante, hackerul nostru se achită de tîrgul asumat, dar finalizarea acţiunii se sfîrşeşte într-o baie de sînge, ce seamănă izbitor cu cele mai frumoase vise ale teroriştilor. Nelipsit de porţia de urmăriri, violenţă, explozii, filmul semnat de Dominic Sena încearcă cu timiditate să vorbească despre riscurile bătăliilor pentru putere şi bani, pentru influenţă şi corupţie; din păcate, mesajul său este înecat în valul de vulgaritate ce scaldă filmul atunci cînd nu se trage cu pistolul sau nu mai explodează nişte nevinovate maşini.

Dacă John Travolta face tot ce poate pentru a-şi păstra ambiguitatea personajului (cînd patriot, cînd sinistru terorist), iar Hugh Jackman face şi el ce se aşteaptă de la interpretul unui astfel de personaj, mai interesanţi par a fi titularii rolurilor secundare, printre care se numără Don Cheadle (cunoscut din Traffic), Vinnie Jones (interpret şi în Jocuri, poturi şi focuri de armă / Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch) sau Sam Shepard (cunoscut scenarist, regizor, producător şi actor în The Pledge) sau Zach Grenier (Donnie Brasco). Realizator la origine de clipuri muzicale, Dominic Sena imprimă prin ritmul filmului ceva din estetica genului care l-a adus în postura de realizator de ficţiune. Dar ritmul nu-l scapă pe cineast de locurile comune şi convenţiile cu care îşi încarcă filmul încercînd să şocheze cu orice preţ. Film de serie, Swordfish nu face decît să îmbogăţească noul capitol al unei filmografii dedicate terorismului cibernetic, se pare destul de prezent în lumea financiară contemporană.


Swordfish

Regia: Dominic Sena
Scenariul: Skip Woods
Producători executivi: Jim Van Wick, Bruce Berman
Coproducători: Dan Cracchiolo, Skip Woods
Imaginea: Paul Cameron
Scenografia: Jeff Mann
Montajul: Stephen Rifkin
Muzica: Christopher Young, Paul Oakenfold
Cu: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle, Vinnie Jones, Sam Shepard
Regia: Dominic Sena Cu: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Sam Shepard, Vinnie Jones

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus